Oud-directeur Dirk Scheringa van de in 2009 omgevallen DSB Bank is vertrokken bij cryptomuntenbedrijf ICO Headstart.

In november werd bekend dat hij was benoemd tot directeur. Later werd Scheringa adviseur bij de Haagse onderneming.

ICO Headstart liet aan Quote weten dat het Scheringa ontbrak aan kennis over cryptotechnologie en dat zijn Engels niet goed genoeg was.

ICO Headstart is naar eigen zeggen gespecialiseerd in zogeheten Initial Coin Offerings (ICO’s). Dat zijn een soort beursgangen voor digitale valuta’s.

De procedure kan door bedrijven worden gebruikt om geld op te halen en heeft raakvlakken met crowdfunding. Investeerders krijgen in ruil voor hun geld een nieuw soort digitaal geld.

Bij de benoeming van Scheringa werd de voormalig directeur en oprichter van de naar hem vernoemde DSB Bank door de oprichters van ICO Headstart juist nog geroemd vanwege zijn ervaring in het bankwezen en kennis van crowdfunding.

Geld voor nieuwe cryptomunten

In december 2017 startte het bedrijf met een zogenoemde ‘pre-ICO’ waarbij mensen vooraf konden intekenen op de lancering van een cryptomunt. Een soort crowdfunding. Het doel, 10 miljoen dollar ophalen, werd al direct in het eerste weekend ruim gehaald.

In totaal werd er door geldschieters voor 1,4 miljoen dollar in munten gestoken, en nog eens 8,9 miljoen dollar door 'angel investors' in ICO Headstart. De opbrengsten werden gestoken in een selectie van andere ICO’s.

De Autoriteit Financiële Markten houdt in tegenstelling tot bij echte beursgangen géén toezicht op ICO’s. De financiële waakhond waarschuwt voor de gevolgen van de riskante investeringen.