Minister van Justitie Dilian Yesilgöz wil Mark Rutte opvolgen en de nieuwe leider worden van de VVD. Ze heeft zich kandidaat gesteld als lijsttrekker, laat de partij weten na een bericht van De Telegraaf.

Volgens de krant schuift het partijbestuur haar naar voren als voorkeurskandidaat voor het lijsttrekkerschap, maar de VVD geeft aan dat de voorkeurskandidaat pas later deze week wordt gekozen.

“Wat Mark Rutte voor de VVD en voor Nederland heeft gedaan, is nauwelijks in woorden uit te drukken. Het zijn zijn schouders waarop ik mag staan als ik hem op mag volgen als lijsttrekker”, aldus Yesilgöz in De Telegraaf. Ze zegt klaar te staan om Nederland sterker en weerbaarder te maken. “Veiliger, welvarender en klaar voor de toekomst. Met oog en oor voor de belangen van de mensen voor wie wij het doen, de inwoners van Nederland.”

Steun van VVD-Kamerleden en ministers voor Yesilgöz

VVD’ers in het kabinet en in de Tweede Kamerfractie scharen zich achter de kandidatuur van Dilan Yeşilgöz om de nieuwe lijsttrekker van de liberalen te worden. “Dit is opstaan als het nodig is. Zo stoer”, laat fractievoorzitter Sophie Hermans weten.

Een naam die rondging als mogelijke kandidaat, minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof, steunt Yeşilgöz ook. "Volle steun! Met Dilan gaan we Nederland klaarmaken voor de toekomst, met energie, heldere keuzes en een warm hart!", twittert Van der Wal.

Ook andere VVD-leden in het kabinet zijn positief. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) laat weten dat zijn collega op Justitie en Veiligheid zijn "volledige steun" heeft. "Mooi nieuws! Mijn steun heb je zeker", meldt staatssecretaris Christophe van der Maat van Defensie.

Al zeker de helft van de 34 koppen tellende fractie meldt op Twitter de 46-jarige Yeşilgöz te steunen. "Zo trots op deze powervrouw", zegt Bente Becker. "Alle steun voor haar als voorvrouw", twittert Thom van Campen. Zijn collega Rudmer Heerema: "Potdomme wat ben ik hier blij mee!! Go Dilan! Mijn stem en steun heb je!"

Ook in de VVD-fractie in het Europees Parlement klinkt tevredenheid. "Dapper, durven en doen; typisch Dilan! Trots dat ze vanochtend bekend heeft gemaakt onze mooie partij te willen leiden! Mijn steun heeft ze!", verklaart delegatieleider Malik Azmani.

Yesilgöz: klaar om premier te worden

De minister van Justitie zegt ook klaar te zijn voor het premierschap. "Voor zover je van tevoren helemaal voorbereid kunt zijn op deze rol. Maar ik heb de afgelopen jaren veel verschillende portefeuilles gedaan en veel politieke rollen vervuld. Ik neem inmiddels een berg ervaring mee, inclusief het mij snel eigen kunnen maken van inhoud en informatie. Dat geeft een stevige basis om op verder te werken", zegt Yesilgöz in De Telegraaf.

Yesilgöz is een van de voornaamste VVD'ers die genoemd wordt om lijsttrekker te worden. Enkele kanshebbers zijn al weggevallen.

Zo liet Tweede Kamerfractievoorzitter Sophie Hermans dinsdagavond weten geen lijsttrekker te willen worden. Edith Schippers liet maandag al weten niet beschikbaar te zijn en ook Klaas Dijkhoff en Jeanine Hennis hebben geen belangstelling. Naast Yesilgöz heeft alleen oud-Kamerlid André Bosman zich gemeld. Maar zijn kansen worden niet groot geacht.

Uiteindelijk stemmen de leden van de VVD over de lijsttrekker. Het Landelijk Bestuursoverleg van de liberale partij zal deze week nog een kandidaat-lijsttrekker voordragen.

Rutte kondigde maandag aan na dertien jaar premierschap niet beschikbaar te zijn voor een volgende termijn.

LEES OOK: Einde van het tijdperk Rutte: de flexibele VVD-premier die breed kon samenwerken en crises en schandalen telkens weer overleefde