Jeroen Dijsselboem zwaait half januari af als eurogroepvoorzitter, een post die hij vijf jaar lang bekleedde naast zijn ministersschap in Nederland. Hij kijkt terug op ‘de mooiste baan ter wereld‘ in een interview met NRC.

Dijsselbloems reputatie is die van strenge euro-politieman. Wellicht niet verwonderlijk gezien zijn optreden in zowel de Cypriotische bankencrisis als de steun aan de Griekse overheid. „Ja het was hard, maar nodig. De problemen zijn niet gecreëerd door de Europese hulp, die waren er al. Heel veel aandacht gaat naar de bezuiniging op de Griekse pensioenen. Die pensioenen waren absurd hoog in verhouding tot het welvaartsniveau. Dat we tegelijkertijd een bijstandsregeling creëren, lees je nergens. Die had Griekenland niet.”

‘Drama en grandes idées

Sommigen zien Dijsselbloem zelfs een technocraat. Het is een titel die hij als geuzennaam draagt, zegt hij tegen politiek verslaggever Marike Stellinga van NRC, want hij gelooft niet per se in een Europa van de grote sprongen. “Politici besteden veel te weinig aandacht aan het langzaam bouwen van iets dat werkt. Daarom is Europa zo kwetsbaar. Omdat we met veel drama en grandes idées Europa vooruit brengen maar we maken het niet af.”

Grote ideeën komen echter wel regelmatig langs, ook in de eurogroep, waarin nu 19 ministers een zetel hebben (toen de PvdA’er begon waren het er 17). Vooral de Fransen mogen graag in vergezichten denken, constateerde Dijsselbloem, die zich als Nederlander eenvoudiger in staat achtte om de Duitse voorliefde voor regels en een zuinig begrotingsbeleid. Hij leerde Frans om zijn collega Michel Sapin beter te begrijpen en de twee machtigste landen van Europa zo dichter bij elkaar te brengen.

Verenigde Staten van Europa

Soms komen Duitsers ook met grootse ideeën. Zoals de Duitse sociaal-democraat Martin Schulz die recent een voorzet deed om een Verenigde Staten van Europa op te zetten – als tegenreactie tegen de Brexit. Landen zouden moeten kiezen voor een opt-out. Dijsselbloem kwalificeert het idee van de gefaalde bondskanselierskandidaat als contraproductief.

„Als ik de stemming peil, blijven er dan weinig landen over. We moeten de tegenstellingen tussen landen niet overwinnen met dictaten", zegt Dijsselboem tegen NRC.

„Ik kan me niet voorstellen dat we iemand aanwijzen in Brussel die doorzettingsmacht krijgt over pensioenen in Frankrijk en zzp’ers in Nederland. Dat is precies het verkeerde antwoord op het populisme. Populisten hebben heel erg goed in de gaten dat de verzorgingsstaat onderdeel is van de nationale identiteit. Die kun je niet met een groot gebaar naar Europa brengen.”

Het lezenswaardige interview met Dijsselbloem is te vinden op de site van NRC.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl