Thom de Graaf heeft er een grote concurrent bij.

De D66-politicus geldt als de gedoodverfde opvolger van Piet Hein Donner als vicepresident van de Raad van State.

Donner wordt in oktober volgend jaar 70 jaar en moet dan volgens de wet afzwaaien als topman van het hoogste adviescollege.

De Graaf, fractievoorzitter van D66 in de Senaat, geldt als favoriet voor de functie. Maar nu stelt ook oud-minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zich kandidaat, schrijft de Volkskrant.

De huidige coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie is volgens bronnen inmiddels op de hoogte van Dijsselbloems kandidatuur.

De 52-jarige Dijsselbloem zat van 2000 tot 2012 in de Tweede Kamer. Hij hield hij zich onder meer bezig met onderwijs, integratie en vreemdelingenbeleid.

In 2012 werd hij minister van Financiën in het kabinet-Rutte II, midden in een enorme economische crisis. Een paar maanden later kwam daar het voorzitterschap van de eurogroep bij.

Hij moest als eurogroepvoorzitter alle zeilen bijzetten om de eurocrisis in de Zuid-Europese landen te bedwingen. Het hielp dat hij een goede band opbouwde met de machtigste minister van Financiën van de eurozone, de Duitser Wolfgang Schäuble.

Zijn expertise als eurogroepvoorzitter komt van pas, omdat de Raad van State onder meer toeziet op naleving van de Europese begrotingsregels.

De Raad van State is in Nederland een adviesorgaan van de regering en de hoogste bestuursrechter van het land.

Burgers en organisaties kunnen naar de Raad van State stappen als ze zich niet kunnen vinden in besluiten van de overheid, bijvoorbeeld over vergunningen. Het kabinet stuurt wetsvoorstellen en algemene maatregelen van bestuur naar dit adviesorgaan voordat deze naar de Tweede Kamer gaan.

De vicepresident bekleedt een machtige positie. Hij heeft de dagelijkse leiding en is ook een gewichtig adviseur van de koning bij staatkundige kwesties.