De Nederlandse overheid hoeft geen belang te nemen in Air France-KLM om de belangen van KLM en Schiphol veilig te stellen.
Alleen als het een bijdrage zou kunnen leveren aan het oplossen van de problemen waar de luchtvaartgroep mee kampt, zou het opportuun kunnen zijn om aandelen te kopen, schrijft minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) dinsdag aan de Tweede Kamer.
Dijsselbloem wijst erop dat Air France-KLM het vooral moeilijk heeft door hevige concurrentie, iets waar de Nederlandse overheid ook met aandelen in het bedrijf geen invloed op kan hebben.
De Staat bezit 5,9 procent van de aandelen KLM en heeft het recht een commissaris te benoemen bij Air France-KLM. Samen met de macht die de overheid al heeft als verlener van onder meer de landingsrechten en de exploitatievergunning aan KLM is dat volgens Dijsselbloem voldoende om de publieke belangen die met KLM gemoeid zijn te borgen.
De kosten zullen eenvoudigweg fiks omlaag moeten. ,,Het bedrijf lijkt zich daar ook bewust van”, schrijft de bewindsman. Een belang in Air France-KLM zou volgens hem geen directe invloed geven op de gang van zaken binnen de onderneming.
Gesprek Mansveld met topman Air France-KLM
Tijdens het gesprek met staatssecretaris Wilma Mansveld van Verkeer, afgelopen maart, gaf topman Alexandre de Juniac van Air France-KLM garanties af over de zelfstandigheid van KLM en het behoud van Nederlandse banen. Mansveld vond het niet nodig die beloftes zwart op wit te laten zetten, zo liet ze juni aan de Kamer weten.
Samen met de afspraken die ten tijde van de fusie tussen Air France en KLM zijn gemaakt, en die in 2010 op hoofdlijnen zijn hernieuwd, bieden de toezeggingen volgens haar voldoende 'borging' voor de positie van KLM.
De afspraken voorzien in een evenwichtige groei voor Schiphol en zijn Parijse tegenhanger Charles de Gaulle, de thuisluchthaven van Air France. Mansveld zei dat de Fransen zich daar tot dusver aan hebben gehouden en dat ze voorlopig geen aanleiding ziet om eraan te twijfelen dat zij dat ook in de toekomst blijven doen.
Er is volgens Mansveld geen sprake van dat Nederland invloed probeert te krijgen bij Air France-KLM door een aandelenbelang te nemen. Het CDA had naar die mogelijkheid geïnformeerd, nadat de Franse regering onlangs haar greep op het luchtvaartbedrijf had verstevigd door aandelen bij te kopen. De staatssecretaris benadrukte dat Air France-KLM een privaat bedrijf is dat zijn eigen broek moet ophouden.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl