Het is “teleurstellend” dat verzekeraars er onvoldoende in slagen om tijdig oplossingen te vinden voor honderdduizenden gedupeerde consumenten met woekerpolissen.
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën laat dat weten in een reactie op een AFM-rapport over de afwikkeling van de woekerpolissen. Hij gaat met de AFM bekijken of sancties mogelijk zijn als verzekeraars onvoldoende werk maken van het afhandelen van de woekerpolissen.
Dijsselbloem vindt de resultaten helemaal teleurstellend voor “de meest kwetsbare klanten met een polis, waarvan de inleg naar verwachting niet tot enige opbouw zal leiden. Ik reken op de toezegging van de verzekeraars om voor het einde van 2014 alsnog met een oplossing voor met name deze groep te komen.”
De PvdA vindt het “volstrekt onvoldoende en onacceptabel” dat de verzekeraars nog maar zo weinig voortgang hebben geboekt. “Mensen blijven premies betalen zonder dat ze er ooit iets voor terugzien. Verzekeraars hebben veel tijd gehad om schoon schip te maken. De PvdA vindt dat verzekeraars dit probleem zo snel mogelijk moeten oplossen. De AFM houdt daar toezicht op en er moeten tuchtrechtelijke consequenties volgen als aan het eind van het jaar wederom onvoldoende resultaat is geboekt”, aldus PvdA-Kamerlid Henk Nijboer.
ASR teleurgesteld in AFM
Volgens verzekeraar ASR geeft het rapport van toezichthouder AFM over de inspanningen van verzekeraars om problemen met beleggingsverzekeringen op te lossen, een onjuist beeld.
Volgens de AFM kwam ASR als slechtste uit de bus onder de grote verzekeraars. Het bedrijf heeft volgens de waakhond voor slechts 30 procent van zijn klanten een passende oplossing gevonden.
ASR stelt echter dat de toezichthouder geen rekening hield met de inspanningen van de verzekeraar van voor de peildatum (1 januari 2013) van het onderzoek. Volgens het verzekeringsconcern, volledig in handen van de Staat, is sinds 2010 circa 70 procent van alle 900.000 klanten met een beleggingsverzekering “actief geholpen”.
“Een kleine groep klanten heeft een niet opbouwende en hypotheekgebonden polis. Dit is minder dan 3 procent van het oorspronkelijke aantal. Over deze kleine groep gaat het rapport”, aldus ASR.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl