Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën lijkt overtuigd van de juistheid van de berekeningen van het Europees statistisch bureau Eurostat over de omvang van de economiën van de EU-landen.

Dat blijkt uit een brief van de minister dinsdag aan de Tweede Kamer. De rekensommen leidden tot forse naheffingen voor Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Inzage in cijfers

Dijsselbloem heeft steeds gezegd dat als de cijfers en berekeningen kloppen, Nederland de naheffing van ruim 642 miljoen euro zal betalen. Hij heeft nu gekregen wat hij eiste: inzage in de precieze cijfers van Eurostat. Dat brengt de minister tot de conclusie: ,,Op basis van een eerste analyse van de vandaag verstrekte gegevens is ons voorlopige oordeel dat de berekening van de afdrachten correct is.”

Met een definitief oordeel komt hij nog voor het Kamerdebat komende donderdag.

Trapje naar Juncker

Dijsselbloem begrijpt dat er ,,kritische vragen” worden gesteld over de belastingdeals die in Luxemburg werden gesloten met internationale bedrijven in de tijd dat Jean-Claude Juncker daar premier was. Dat zei hij dinsdag bij RTL Z. Juncker is nu voorzitter van de Europese Commissie en onder meer het Europees Parlement eist opheldering over de afspraken.

Dijsselbloem gaat ervan uit dat Juncker de vragen zal beantwoorden. Wel geldt dat de huidige Luxemburgse regering politiek verantwoordelijk is, ook voor beleid dat onder Juncker is gevoerd, zei hij.

Internationale afspraken

Volgens Dijsselbloem zijn er internationaal onvoldoende afspraken tegen het wereldwijd ontwijken van belastingen door grote bedrijven. Dat geeft een ,,perverse prikkel'' die er uiteindelijk toe kan leiden dat dergelijke bedrijven nergens meer belasting betalen. Nu is volgens hem onvoldoende duidelijk wat wel en niet mag en dus ,,kan kennelijk alles''. Nederland is zeer bereid om in internationaal verband afspraken te maken tegen belastingontwijking.

Europarlementariërs hebben over de belastingconstructies met de Luxemburgse fiscus woensdag een debat met Europees Commissaris Pierre Moscovici (Belastingen). Het parlement heeft Juncker zelf nog niet gevraagd. Hij vertrekt donderdag naar een internationale conferentie.

Premierschap werpt schaduw

De onthullingen over het 'belastingparadijs Luxemburg' werpen inmiddels een schaduw over de voorzitter van de commissie-Juncker, die op 1 november begon. Sommige partijen en media pleitten voor het aftreden van de Luxemburger omdat zijn geloofwaardigheid is aangetast.

Bedrijven als Pepsi zouden door gunstige belastingtarieven honderden miljarden dollars naar Luxemburg hebben doorgesluisd. Andere landen missen hierdoor belastinginkomsten. Hoewel media spreken over Lux Leaks, benadrukt Luxemburg dat de deals niet in strijd zijn met de regels.

Tang stelt vragen

PvdA-Europarlementariër Paul Tang stelde inmiddels vragen aan de Europese Commissie over Lux Leaks. Tang benadrukt onder meer dat Juncker eerder dit jaar nog ontkende dat Luxemburg speciale belastingregelingen voor bedrijven heeft. Tang wil weten of de commissie ook vindt dat de Lux Leaks-onthullingen de bewering van Juncker onderuit halen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl