De verkoop van het restbelang in ASR levert de Staat iets meer dan een miljard euro op.

Dat viel donderdag op te maken uit een verklaring van de verzekeraar.

Via Stichting administratiekantoor beheer financiële instellingen (NLFI), die optreedt namens de Nederlandse staat, werden 30,15 miljoen aandelen ASR verkocht voor 33,75 euro per aandeel. Het NLFI had nog een belang van 20,5 procent, dat is nu volledig afgebouwd.

ASR zelf kocht bij de plaatsing 3 miljoen aandelen in. Dat werd gefinancierd uit eigen middelen.

Nationalisatie Fortis

Nederland was altijd al voornemens zijn belang in ASR geleidelijk af te bouwen. In juni werden al 25 miljoen aandelen geplaatst, waardoor het belang afnam van een kleine 37 tot ongeveer 21 procent.

De Nederlandse overheid bracht ASR ongeveer een jaar geleden naar de beurs. ASR omvat de oude verzekeringsonderdelen van Fortis Nederland. Die werden in 2008 genationaliseerd, vanwege de ondergang van Fortis. Destijds betaalde de staat 3,6 miljard euro voor de verzekeraar.

Bij de beursgang van ASR in juni 2016 was de introductieprijs van het aandeel 19,50 euro. Gelet op die prijs zou ASR 2,9 miljard euro waard zijn. Maar sindsdien is de koers van het aandeel gestegen.

Generali

Gisteren werd bekend dat ASR de Nederlandse activiteiten van zijn Italiaanse branchegenoot Generali overneemt. De overname kost ASR in totaal zo’n 200 miljoen euro. Generali ontvangt een overnamesom van 143 miljoen euro in contanten, de rest gaat op aan versterking van de kapitaalbuffer van het nieuwe dochterbedrijf.