Financiële markten reageren op een manisch-depressieve manier om de nieuwe confrontatie tussen Griekenland en diens schuldseisers. Diepe vrees en ongefundeerd optimisme wisselen elkaar af. Dinsdag had optimisme de overhand, ondanks waarschuwingen van eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem dat de Griekse regering een gevaarlijk spel speelt.

Een toenemend optimisme over een akkoord tussen Griekenland en zijn geldschieters zorgde dinsdag voor gestaag oplopende winsten op de Europese beurzen.

In aanloop naar een ontmoeting op woensdag temperden berichten over samenwerking tussen Brussel en Athene voorlopig de zorgen over een mogelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone.

Ruim anderhalf uur voor het slot stond de AEX-index in Amsterdam 1 procent hoger op 455,28 punten en steeg de MidKap met 0,6 procent tot 676,35 punten.

De graadmeters in Frankfurt en Parijs gingen tot 1,1 procent vooruit, terwijl de Londense FTSE onveranderd was. De beurs in Athene, die maandag nog sterk daalde, won 7,5 procent.

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis zei maandag onder meer dat Griekenland nog altijd bereid is zo'n 70 procent van de afgesproken hervormingen in te voeren.

Tegelijkertijd blijft hij echter streven naar een overbruggingsregeling, die de Grieken in staat stelt nieuwe afspraken te maken met zijn geldschieters. Volgens ingewijden mikt het land op een overbruggingskrediet van 10 miljard euro.

Dijsselbloem heeft genoeg van Griekse dreigementen

Griekenland en ook de andere EU-landen moeten echter ophouden met dreigementen over en weer. Eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zei dinsdag bij RTL 7 dat die ,,dreigementen - van wie ook - niet helpen''.

Hij reageerde op uitlatingen van de Griekse minister van Defensie. Die had gezegd dat als Griekenland het niet eens wordt met de eurolanden, het land maar elders hulp moet zoeken, bij de VS, Rusland of China. Maar ook vanuit de eurolanden klinkt een harde opstelling in de richting van de nieuwe Griekse regering, die de bezuinigingen in eigen land wil terugdraaien.

Volgens Dijsselbloem moeten de eurolanden alle dreigementen nu ,,maar even negeren en aan het werk gaan''. De eurolanden houden woensdag onder voorzitterschap van Dijsselbloem een belangrijke bijeenkomst in Brussel.

Wall Street opent positief

De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met winst geopend. De graadmeters toonden daarmee herstel na de verliezen op de eerste handelsdag van de week.

Net als in Europa wordt er op Wall Street met groeiend optimisme uitgekeken naar de onderhandelingen tussen de eurolanden en Griekenland over de aanpak van het Griekse schuldenprobleem.

De Dow-Jonesindex stond kort na opening 0,5 procent hoger op 17.817 punten. De brede S&P 500 steeg 0,5 procent tot 2056 punten. Technologiebeurs Nasdaq ging 0,6 procent omhoog naar 4752 punten.

Veel richtinggevend nieuws is er dinsdag niet. Coca-Cola klom 3,1 procent na kwartaalcijfers die beter waren dan verwacht. Het frisdrankenconcern heeft last van de sterke dollar en zag de winst in het vierde kwartaal van vorig jaar stevig dalen, maar presteerde toch beter dan analisten gemiddeld voorspelden.

KPN stijger in AEX

Grootste stijgers in de AEX waren telecombedrijf KPN en chipmachinefabrikant ASML met plussen van 4 en 2,7 procent.

De dienstverleners aan de oliesector Fugro en SBM Offshore stonden onderaan met minnen van 2,1 en 1,6 procent.

Speciaalchemiebedrijf DSM, dat woensdag met kwartaalcijfers komt, zakte 1 procent.

In Zürich leverde UBS bijna 5 procent in na publicatie van de kwartaalcijfers. De Zwitserse bank waarschuwde dat de winst dit jaar onder druk komt te staan door de negatieve rentes en de dure Zwitserse frank.

Het Duitse modehuis Hugo Boss werd in Frankfurt ruim 3 procent minder waard. Grootaandeelhouder Permira Holdings heeft zijn belang in het bedrijf verder teruggebracht. In Parijs verloor Michelin 3,5 procent. De grootste bandenfabrikant van Europa behaalde in het afgelopen kwartaal minder winst dan een jaar eerder.

De euro was 1,1301 dollar waard, tegen 1,1325 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,3 procent goedkoper op 52,15 dollar. De prijs van Brentolie zakte 0,1 procent tot 58,30 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl