De financiële sector probeert met ,,gezochte en feitelijk onjuiste argumenten’’ uit te komen onder kabinetsmaatregelen. Dat stelt minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) zaterdag in een opiniestuk in NRC Handelsblad.
Dijsselbloem ziet een ,,massieve weerstand’’ tegen de extra kapitaaleisen voor banken, de nieuwe rekenrente voor pensioenfondsen, nieuwe leennormen voor hypotheekverstrekkers en nieuwe solvabiliteitseisen voor verzekeraars. De lobby daartegen heeft volgens hem ook de Eerste Kamer bereikt.
Maar volgens Dijsselbloem zijn de maatregelen waarmee het kabinet het economisch herstel wil bestendigen niet ‘onnodig beperkend’. De hogere kapitaaleisen voor verzekeraars bijvoorbeeld, noemt hij logisch, ook als die hoger liggen dan de eisen voor banken. ,,Het werk van banken en levensverzekeraars is niet vergelijkbaar en dus moeten ze verschillende buffers aanhouden’’, aldus Dijsselbloem.
Opkoopprogramma
Hij wijst er ook op dat de banken na de bankencrisis ,,waarbij de belastingbetaler tientallen miljarden moest uittrekken om de sector op de been te houden’’ de afgelopen vier jaar gemiddeld ruim 8 miljard euro winst maakten. ,,Banken kunnen vanuit deze winst de komende jaren hun eigen vermogen verder versterken zonder probleem voor de kredietverlening.’’
Dijsselbloem reageerde in Het Financieele Dagblad zaterdag verder op het opkoopprogramma van staatsleningen van eurolanden dat de Europese Centrale Bank (ECB) naar verwachting komende week aankondigt. Die maatregel is door critici vaak uitgelegd als de zoveelste toezegging aan de zuidelijke eurolanden. Maar volgens de bewindsman kan ook Nederland hierbij gebaat zijn.
Boost
,,Hoewel de rente met het opkopen van staatspapier nauwelijks verder omlaag kan, worden de balansen van banken zo wel door de ECB opgeschoond. Dan hebben ze meer ruimte om te investeren en bedrijven te financieren. Dat kan de economie in de eurozone zeker een boost geven. Ook voor de Nederlandse economie is dat behulpzaam'', zegt de minister.
De opkoop van staatsobligaties is bedoeld om de zeer lage inflatie in de eurozone te stimuleren. Alom wordt aangenomen dat ECB-president Mario Draghi de plannen donderdag, na afloop van de beleidsvergadering van de ECB, zal bekendmaken.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl