Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën presenteert vrijdagmiddag na afloop van de ministerraad zijn plannen voor de toekomst van staatsbank ABN Amro, bevestigt het ministerie van Financiën aan Z24.
‘Na afloop van de wekelijkse persconferentie van premier Rutte geeft minister Dijsselbloem een toelichting op de bankvisie van het kabinet; in het bijzonder over de langetermijnplannen voor ABN Amro en ASR’, aldus de woordvoerder van het ministerie.
Het exacte tijdstip van Dijsselbloems aankondiging hangt dus af van de afloop van de ministerraad en de duur van Rutte’s persconferentie.
ABN Amro-bestuursvoorzitter Gerrit Zalm liet vrijdagochtend tijdens de toelichting op de jaarcijfers weten dat hij graag nog een termijn de bestuursvoorzitter van de bank blijft. “Ik ben beschikbaar voor een nieuwe termijn”, aldus de voormalig minister en financieel directeur van de ontmantelde DSB Bank.
Zalm trad eind december 2008 aan als vicevoorzitter van de raad van bestuur van het financiële concern. In februari werd hij voorzitter van het bestuur. Zalm heeft altijd aangegeven een beursgang van ABN mee te willen maken als topman.
De bestuurder zei vrijdag dat de huidige strategie van de bank gebaseerd is "op een type aandeelhouder dat gesteld is op een bank met een gematigd risicoprofiel. Dat type zullen we ook aanhouden als we naar de beurs gaan."
De verwachting is dat Dijsselbloem vrijdag schetst hoe de bank de komende tijd wordt klaargemaakt om op enig moment weer op eigen benen te kunnen staan. In dat traject zijn nog verschillende beslismomenten voorzien voor het kabinet en de Tweede Kamer.
Dijsselbloem wil "zo veel geld als mogelijk proberen terug te verdienen van wat we erin hebben gestoken", zei hij eerder. Het toenmalige kabinet kocht ABN Amro in oktober 2008 voor bijna 17 miljard euro. Sindsdien zijn er nog vele miljarden in de bank gestoken; de teller is opgelopen tot boven de 30 miljard euro.
Dat het kabinet nu beslist over de toekomst van ABN wil nog niet zeggen dat de bank al snel naar de beurs gaat. In maart zei Dijsselbloem nog dat de marktomstandigheden er niet naar waren. ABN-topman Zalm zei in juli nog dat zijn bank in de zomer van volgend jaar klaar is om geprivatiseerd te worden.
De bank kan naar de beurs worden gebracht, maar ook in zijn geheel aan een andere partij worden verkocht. Ook kan de Staat een deel van de aandelen in handen houden. Eerder pleitte regeringspartij PvdA ervoor dat ABN voor de helft in handen van de Staat blijft en de rest verkocht wordt aan institutionele beleggers.
Bron: Z24 / ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl