Volgens minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zijn de problemen rond corruptie en belangenverstrengeling bij ABN Amro, waarover de Nederlandsche Bank (DNB) de noodklok luidde, grotendeels opgelost of gebeurt dat op korte termijn.

Dat schrijft de minister in antwoorden op vragen van de Tweede Kamer.

Vorige week meldde het Financieele Dagblad dat DNB de bank er in een brief op wees dat ABN niet genoeg rekening houdt met mogelijke corruptie bij de in Rusland actieve oliehandelaar Gunvor. De Russische president Vladimir Poetin zou ‘toegang’ hebben tot dit officieel vanuit Cyprus opererende oliebedrijf, dat een klant is van de bank.

Volgens Dijsselbloem klopt het niet dat ABN Amro signalen over corruptie bij Gunvor heeft genegeerd. Het Amerikaanse ministerie van Financiën stelde vorig jaar, toen er economische sancties tegen Rusland werden genomen, dat Poetin investeringen zou hebben in Gunvor. ABN Amro heeft zelf onderzoek ingesteld naar de mogelijke relatie tussen Poetin en Gunvor, maar heeft die niet vastgesteld.

De bank zou daarop juridisch advies hebben gevraagd aan drie advocaten die gespecialiseerd zijn in internationale geldstromen. Die constateerden alle drie dat Gunvor geen onderdeel was van de sancties en dat ABN Amro daarom zaken met het bedrijf kon doen.

De minister stelt daarnaast dat bij ABN Amro inmiddels de maatregelen om corruptie te voorkomen zijn aangescherpt. Zo is in 2014 een training opgezet die de bankiers moet leren het corruptierisico beter in te schatten.

Ook zijn de taken die horen bij het voorkomen van corruptie duidelijker over verschillende afdelingen verdeeld. Waar DNB vindt dat er onduidelijkheid over de aanpak van ABN Amro bestaat, krijgt de toezichthouder inzicht, zo kondigt de minister aan.

Belangenverstrengeling

In de gelekte brief wees DNB de bank er ook op dat er nog niet genoeg maatregelen zijn genomen om belangenverstrengeling tegen te gaan. Zo zouden nevenfuncties van commissarissen niet goed worden bijgehouden.

De bank stelde vorige week al dat de conclusies waren gebaseerd op een onderzoek uit 2013. Daarna zou een procedure zijn ontworpen die meer inzicht geeft in de privébelangen en nevenfuncties van de commissarissen. DNB wist niet of die procedures inmiddels waren goedgekeurd door de Raad van Commissarissen, maar volgens Dijsselbloem is dat al in mei 2014 gebeurd.

Volgens de minister zijn alle 'openstaande zaken' nu opgelost, of worden die binnenkort afgerond. ABN Amro is nu met name bezig met het automatiseren van systemen. De toezichthouder moet dan een oordeel geven over de maatregelen die de bank heeft genomen.

Geen termijn voor beursgang

Het kabinet streeft er ,,in principe'' nog steeds naar om dit jaar te beginnen met de beursgang van ABN AMRO. Minister Jeroen Dijsselbloem zei dat dinsdag bij RTL Z.

Dijsselbloem stelde een kabinetsbesluit over de beursgang van ABN anderhalve week geleden uit, na commotie over salarisverhogingen aan de top van de bank. Nadat die door de bank waren teruggedraaid en verantwoordelijk commissaris Peter Wakkie was afgetreden, zei premier Mark Rutte afgelopen vrijdag dat een beursgang dit jaar nog mogelijk is.

Dijsselbloem gaat nu een stapje verder door te stellen dat dat in principe nog steeds het streven is. De PvdA-minister debatteert donderdag met de Tweede Kamer over ABN. Ondanks kritiek van oppositiepartijen vreest hij dat debat ,,geenszins''.

Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl