De maatregel waarbij mensen belastingvrij een ton kunnen schenken aan familie of vrienden mits het geld wordt ingezet voor de aankoop of verbouw van een huis, wordt zeker niet verlengd. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat vrijdag.

Makelaarsorganisatie NVM had deze week gepleit voor verlenging van de maatregel, die een groot succes is. Er is in de eerste helft van het jaar al 50.000 keer gebruik van gemaakt, terwijl was uitgegaan van 20.000 mensen.

Dijsselbloem zei dat de maatregel een ‘kickstart’ heeft gegeven aan het herstel van de woningmarkt en daarmee precies doet waar ze voor bedoeld is. Iedereen die dat wil, kan er nog tot eind dit jaar van gebruik maken, maar daarna is het echt voorbij.

Het lijkt erop dat de populariteit van de maatregel gevolgen heeft voor de begroting van Dijsselbloem. Dat 50.000 mensen er gebruik van hebben gemaakt, betekent dat de schatkist mogelijk honderden miljoenen euro’s meer misloopt aan belastinginkomsten dan waarmee gerekend was.

Dijsselbloem beaamde dat de populariteit kan leiden tot een tegenvaller op zijn begroting, maar stelde dat de gevolgen pas in de loop van volgend jaar duidelijk zijn.

Mogelijk komt een verlenging van de schenkingsvrijstelling volgende week toch nog op tafel in de begrotingsonderhandelingen tussen de regeringscoalitie en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP, maar wat Dijsselbloem betreft is het duidelijk afgelopen eind dit jaar.

Dijsselbloem verwacht met het aantrekken van de economie en het verbeteren van het begrotingstekort geen moeizame onderhandelingen. Voor het eerst in jaren hoeft het kabinet niet extra te bezuinigen en is er juist wat ruimte voor lastenverlichting. Dijsselbloem zei zich te verheugen op saaie onderhandelingen. "Soms is saai heerlijk. Daar ga ik van genieten, hoop ik.''