Minister Jeroen Dijsselbloem is eventueel bereid om een aandelenbelang in Air France-KLM te nemen als dat nodig is.
Dat zei de minister van Financiën, die verantwoordelijk is voor deelnemingen van de Nederlandse staat, donderdag tegen BNR Nieuwsradio. Staatsdeelneming in het Frans-Nederlandse moederbedrijf is een mogelijkheid “mocht financiering van het bedrijf op korte termijn een probleem zijn.”
Eerder deze week had de minister aangegeven dat de Nederlandse staat alleen bereid is om geld in de luchtvaartcombinatie te steken als eerst de reorganisatieplannen worden doorgevoerd. Dat deed hij nadat onder meer werkgeversvoorman Hans de Boer een pleidooi had gehouden voor participatie in Air France-KLM.
Belang in alleen KLM
De Nederlandse staat heeft op dit moment een belang ik KLM van bijna 6 procent en kan indien nodig aan meer stemrecht komen. Echter, in het moederbedrijf heeft Nederland geen aandelen. Dat in tegenstelling tot de Franse staat die 27 procent van Air France-KLM bezit.
Hoewel de Franse staat tot een paar dagen terug de directie leek te steunen bij het doorvoeren van hervormingen, lijkt de grootaandeelhouder zich nu onder electorale druk een andere kant op te bewegen.
Zolang er van Franse kant niet hervormd wordt, is het de vraag of Dijsselbloem het aandurft om geld in de combinatie te steken.
Bij KLM zijn de reorganisatieplannen er inmiddels door en is iedereen overtuigd van de noodzaak, bij Air France liggen onder meer de piloten nog altijd dwars. Dat versterkt de kift tussen de twee onderdelen van de combinatie waarvan de relatie al een paar jaar onder druk staat. KLM'ers hebben vaak het gevoel dat ze de verliezen van de grote zus uit Parijs moeten goedmaken.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl