Volgens onderzoeksbureau Gartner stijgt het percentage mensen dat thuiswerkt van 30 procent vóór de pandemie tot 48 procent in 2030. Dat heeft invloed op de digitale werkplek én het aantrekken en behouden van personeel.

Volgens Gartner wordt de ervaring van werknemers steeds belangrijker. Niet alleen voor de productiviteit, maar ook voor het verloop van personeel. Hoewel deze werknemerservaring binnen organisaties al langer in de spotlight stond, is het na de pandemie alleen nog maar belangrijker geworden. De oververhitte arbeidsmarkt zorgt voor een ware ‘war on talent’ en werknemers kiezen steeds vaker voor een bedrijf dat bij hen past. 

Dat maakt dat de werknemerservaring een onderscheidend vermogen wordt voor bedrijven en kan leiden tot een lager verloop en ziekteverzuim, een hogere productiviteit en meer betrokken werknemers. Apparatuur speelt hierin een belangrijke rol, want dit moet mensen ondersteunen in hun werk. Een laptop moet snel zijn, tegen een stootje kunnen en inherent veilig werken mogelijk maken.   

Digitale werkplekken

Er zijn verschillende manieren om de ervaring van je mensen in hun werk te verbeteren. Volgens Gartner werkt in 2024 zo’n 30 procent van de huidige afstandswerkers permanent vanuit huis. Dat betekent dat ze een volwaardige mobiele werkplek nodig hebben, om veilig op afstand te kunnen blijven werken. Bovendien worden de komende jaren veel taken geautomatiseerd, voorspelt Gartner. 

Ook gaan virtuele assistenten een steeds belangrijkere rol spelen in ons dagelijkse werk. ‘In 2024 is bij 25 procent van de online vergaderingen een virtuele assistent betrokken. Vandaag de dag is dat nog maar 5 procent’, stelt Gartner. Daarnaast kunnen ook huidige technieken bijdragen aan het opzetten van volwaardige werkplekken met ingebouwde virtuele assistenten.

Zo hebben de ASUS ExpertBook-laptops een lange batterijduur, lichtgewichtontwerp en een ingebouwde virtuele assistent zodat hardware geen belemmering vormt om te werken op de manier en plek van hun voorkeur. De ExpertBooks zijn speciaal ontwikkeld om ‘downtime’ te voorkomen. Denk daarbij aan features om de duurzaamheid te versterken, uitgebreide garantievoorwaarden en een ‘spill-proof’ toetsenbord. 

Productiviteit waarborgen

Op het gebied van productiviteit en effectiviteit zetten bedrijven naar verwachting de komende jaren eveneens stappen. Tools en technologieën die werknemers helpen productiever te worden en te werken aan de doelstellingen van het bedrijf zullen steeds meer ingezet worden. Gartner voorspelt dat tegen 2030 een kwart van alle organisaties met meer dan duizend medewerkers zal investeren in extra mensen of het verbeteren van kennis om zo de productiviteit te kunnen vergroten. 

Neem bijvoorbeeld stemtechnologie, waarbij werknemers met behulp van gesproken commando’s applicaties en programma’s kunnen besturen. Gartner becijferde dat mensen dit in 2019 nog nauwelijks gewend waren (3 procent), maar dat stembediening volgend jaar al wordt toegepast bij een kwart van alle interacties met applicaties. Ook het gemak van stembediening in het werk draagt weer bij aan een prettige werknemerservaring. Dat vereist een laptop die overweg kan met stemcommando’s en daarbij bijvoorbeeld hinderlijk achtergrondgeluid automatisch wegfiltert, zoals de ExpertBooks.

Onze rap veranderende digitale wereld en de nieuwe eisen die werknemers stellen aan hun hardware, vragen om robuuste apparatuur. Niet alleen gewicht en batterijduur zijn belangrijk, ook connectiviteit, betrouwbaarheid en veiligheid zijn cruciale elementen om werknemers met vertrouwen (en plezier) een digitale omgeving voor de toekomst te bieden. 

Meer weten over ExpertBooks, de zakelijke laptops van Asus, en hoe deze kunnen bijdragen aan een moderne en future-proof werkplek? Klik hier.