Gemalto wijst het overnamevoorstel van zijn Franse branchegenoot Atos af. Dat bleek woensdag nabeurs uit een verklaring van de digitaal beveiliger.

Atos zei maandag dat het 4,3 miljard euro overheeft voor Gemalto, en dat de openbaarmaking van zijn prijs Gemalto aan de onderhandelingstafel moest krijgen. Maar volgens Gemalto vormt het ongevraagde bod niet de basis om ,,constructief” met elkaar om tafel te gaan.

Zo is volgens Gemalto onder meer de zekerheid van een deal onvoldoende en is de prijs een onderwaardering van de werkelijke waarde van Gemalto. ,,Gemalto is het beste gepositioneerd om succesvol te groeien op zelfstandige basis”, aldus de onderneming.

Gemalto: specialist in beveiligingssoftware

Aan het begin van afgelopen zomer werd Gemalto al door analisten aan Atos en enkele andere bedrijven gelinkt. Toen werd echter nog een overnameprijs richting de 75 euro per aandeel genoemd. Sindsdien kelderde de waarde van het bedrijf echter na verscheidene winstwaarschuwingen. De laatste tijd leek Gemalto de weg naar boven weer voorzichtig te hebben ingeslagen.

Gemalto is gespecialiseerd in het maken van chips en software voor beveiliging. Die worden onder meer toegepast in paspoorten en auto’s. Gemalto is ook de grootste maker van simkaarten voor mobiele telefoons, een markt die erg onder druk staat.

Atos had vorig jaar een omzet van 11,7 miljard euro en noteerde een nettowinst van 684 miljoen euro. De omzet van Gemalto kwam in 2016 uit op 3,1 miljard euro. Het nettoresultaat bedroeg 237 miljoen euro.