Gemalto is maandag flink door het putje gegaan op de beurs in Amsterdam. De digitaal beveiliger zag circa een vijfde van zijn beurswaarde in rook opgaan vanwege een winstalarm. Over de gehele linie was echter sprake van een gemengd beursbeeld: Philips ging juist met een stevige koerswinst de handel uit.

De AEX sloot 0,1 procent lager op 521,65 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 806,75 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen zakten tot 1 procent. Parijs kreeg er daarentegen 0,2 procent bij.

Gemalto was met een min van 19,7 procent verreweg de grootste daler in de AEX. Het bedrijf waarschuwde voor tegenvallende ontwikkelingen bij de Payment-divisie en op de sim-markt. Door het nieuws kreeg Gemalto ook verschillende adviesverlagingen van analisten voor de kiezen.

Philips omhoog

Beleggers zetten het aandeel Philips daarentegen 4 procent hoger na een positief kwartaalbericht van het zorgtechnologiebedrijf. Philips boekte flink meer winst en liet weten voor 1,5 miljard euro aan eigen aandelen te gaan inkopen.

Bij de kleinere bedrijven in Amsterdam leverde BinckBank 1,7 procent in. De onlinebroker zag het aantal transacties in de eerste jaarhelft afnemen, maar wist dat te compenseren met een hogere gemiddelde opbrengst per transactie. De nettowinst zakte 7 procent.

Ryanair

Buiten Nederland was er onder meer aandacht voor Ryanair, die een kleine 2 procent kwijtspeelde in Dublin. De Ierse prijsvechter waarschuwde bij zijn kwartaalcijfers voor toenemende concurrentie in de rest van het jaar. Ook bevestigde het bedrijf een niet-bindend bod te hebben gedaan op branchegenoot Alitalia.

De Duitse autobouwers Volkswagen, BMW en Daimler bleven daarnaast onder druk staan. Ze verloren tot bijna 3 procent. De Europese Commissie gaat zich buigen over het vermeende autokartel in Duitsland. De Duitse automakers kregen vrijdag al een tik nadat het weekblad Der Spiegel meldde dat ze jarenlang verboden prijsafspraken hebben gemaakt.

De euro werd verhandeld voor 1,1640 dollar, tegen 1,1650 dollar bij het beursslot op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 1 procent tot 46,22 dollar. Brentolie steeg 0,9 procent, tot 48,47 dollar per vat.

KIJK OOK OP FINANZEN.NL: