Dikke pech: dieselauto’s van Renault staan vandaag in groten getale langs de weg. Door de kou starten de auto’s niet meer en kunnen hun eigenaren geen kant op.

Renault heeft in Nederland vandaag al meer dan honderd meldingen gekregen van auto’s die niet willen starten, zegt woordvoerder Janet Richter tegen Business Insider.

“Het ligt aan het weer”, zegt ze. “Doordat de luchtvochtigheid erg hoog is zit er condens in de intercooler van de motor. Dat bevriest vervolgens door de lage temperatuur, waardoor de motor niet start.”

Helaas is het geen kwestie van de motor ontdooien en weer verder rijden. De auto moet volgens Richter naar een werkplaats gebracht worden. “Daar moeten het resterende water en de motorolie worden afgetapt en er moeten zekeringen worden vervangen.” Ze durft niet te zeggen hoe lang dat per auto duurt, maar denkt wel dat de werkplaatsen het de komende dagen extra druk hebben door alle gestrande Renaults.

Voor Renault-rijders die bang zijn om zelf ook te stranden, heeft Richter nog een paar tips: “Blijf flink met je auto rijden en zet hem als het kan in de garage.”

Op Twitter is te zien dat die tips voor veel mensen te laat kwamen.

Lees ook: Wetenschappers ontdekken resten van kleine wezentjes in een verborgen meer, 1 kilometer onder Antarctica