Een veiling van Diego Maradona’s bezittingen heeft zondag nog geen 25.000 euro opgebracht. Ruim 1,2 miljoen euro aan items werd niet verkocht, wat neerkomt op ongeveer 93 procent van wat werd aangeboden.

Onder de items die niet verkocht werden waren een appartement aan zee, een huis in Buenos Aires en twee BMW’s.

Het veilinghuis dat belast is met de verkoop van de bezittingen van de vorig jaar overleden Argentijnse oud-voetballer kondigde maandag aan dat de deadline voor biedingen verlengd wordt, omdat het zo lastig blijkt het overgrote deel van de bezittingen van de familie Maradona te verkopen.

Een appartement aan zee en een huis dat de Argentijn voor zijn ouders in Buenos Aires had gekocht en dat op 800.000 euro werd getaxeerd, wist men niet te verkopen, waardoor de eindopbrengst van de veiling volgens persbureau AFP slechts 25.000 euro was.

Twee BMW's, die samen op 346.000 euro werden getaxeerd, en een Hyundai ter waarde van 33.000 euro werden ook niet verkocht.

Schilderij van Maradona wel verkocht

Het duurst verkochte item op de veiling was een schilderij van Maradona, getiteld 'Between Fiorito and the Sky', door kunstenaar Lu Sedova.

Op het schilderij is de oud-speler van Napoli te zien, gewikkeld in een toga in de kleuren van de Argentijnse vlag. Hij houdt een olijftak vast, terwijl achter hem twee duiven vliegen, die ook olijftakken vasthouden. Het werd verkocht voor 1900 euro.

Een ander item dat verkocht werd was een foto van Maradona met de overleden Cubaanse leider Fidel Castro, die onder de hamer ging voor circa 1400 euro.

Verder werd een schilderij van Marilyn Monroe verkocht, evenals een broek die Maradona ooit droeg tijdens een training met het Duitse Borussia Dortmund, en een doos Cubaanse sigaren.

Veiling verlengd wegens weinig interesse

"Veilingen zijn nu eenmaal zo. Je weet nooit wat er gebeurt", zei organisator Adrian Mercado Group aan het eind van de verkoopdag, volgens RTE. "We verwachtten er veel van, maar de realiteit is dat het kan tegenvallen."

Adrian Mercado Group heeft nu de biedingstijd verlengd "vanwege het aantal nationale en internationale bieders dat er niet in slaagde zich voor de deadline te registreren" voor de eerste veilingsdag, aldus France 24.

Nieuwe bieders hebben nog tien dagen de tijd om een bod uit te brengen op de resterende stukken.

Maradona’s house in Buenos Aires
Het huis van Maradona in Buenos Aires was getaxeerd op 900.000 dollar. Foto: Getty/Juan Mabromat

De veiling werd gehouden in opdracht van rechter Luciana Tedesco, zodat de familie van Maradona de schulden kan betalen die de oud-voetballer in zijn nadagen heeft gemaakt.

Artsen van Maradona riskeren celstraf

Maradona, die algemeen wordt beschouwd als een van de grootste voetballers ooit, overleed in november 2020 na een hartstilstand in zijn huis in Tigre, Buenos Aires, waar hij herstellende was van een hersenoperatie.

Zeven artsen, waaronder Maradona's voormalige neuroloog Leopoldo Luque, zijn sindsdien aangeklaagd voor dood door schuld. Ze lopen de kans op celstraffen tot 25 jaar.

Kort na zijn dood werd een onderzoek naar de dood van de Argentijn ingesteld, waarbij de politie Luque's huis doorzocht. Er werd ook een medische commissie aangesteld om te bepalen of het medische team van Maradona een actieve rol had in het overlijden van de voetballer.

De commissie onthulde in een rapport dat Maradona voor zijn dood "gebrekkige en roekeloze" gezondheidszorg had ontvangen. Luque en de andere verdachten zijn nog in afwachting van hun proces.

LEES OOK: Deze 9 voetballers gingen zakelijk ten onder