De Verenigde Staten heroverwegen het instellen van een verbod op Russische diamanten, vanwege grote weerstand vanuit de diamantsector en van landen die grote rol spelen bij de wereldwijde diamanthandel, meldt persbureau Reuters.

Westerse landen hebben vanwege de oorlog in Oekraïne de handel in Russische diamanten stevig aan banden gelegd. De Europese Unie heeft afgelopen december nieuwe sancties ingesteld die de verkoop van Russische diamanten helemaal verbieden. Dat is nog een flinke stap verder dan de eerste sancties die wel handel in Russische diamanten toestonden die in andere landen geslepen zijn.

Diamanthandelaren moeten nu aantonen dat de diamanten die ze verkopen, niet van Russische afkomst zijn. Vanaf september moeten diamanthandelaren in de Europese Unie hun diamanten voor de verkoop door een Belgisch certificeringssysteem zien te krijgen. 

Met die maatregelen moet de Russische oorlogskas worden geraakt, gelet op het feit dat het land een van de grootste diamantproducenten ter wereld is. Maar de VS zien er als een van de grootste afnemers van diamanten ter wereld mogelijk vanaf om de nieuwste beperkingen te implementeren, meldt Reuters. 

VS twijfelt over verbod op Russische diamanten

Meerdere bronnen zeggen tegen Reuters dat de VS niet meer samenwerkt met de G7 om het diamantverbod in te voeren en te zorgen voor certificatie dat diamanten niet van Russische afkomst zijn. Volgens een bron met kennis van zaken zijn Amerikaanse vertegenwoordigers wel aanwezig bij de gesprekken daarover, maar mengen ze zich er niet in. 

Een woordvoerder van het Witte Huis laat in een reactie aan Reuters weten dat de VS wel degelijk samen blijven werken met de G7 en dat het niet van gedachten is veranderd over het invoeren van een verbod op Russische diamanten, maar dat er wel verschillende hindernissen zijn voor het invoeren van de nieuwste handelsbeperkingen: "We willen zeker weten dat we de juiste balans vinden tussen het raken van Rusland en zorgen dat alles ook daadwerkelijk te implementeren valt", zegt de woordvoerder.

De Amerikaanse regering heeft kritiek gekregen van bedrijven en landen die een grote rol spelen bij de diamanthandel. Verschillende Afrikaanse landen en diamantslijpers uit India hebben geklaagd over de nieuwste handelsbeperkingen en waarschuwen dat het verbod niet goed is doordacht en er forse problemen kunnen ontstaan voor de sector. Ook kunnen de diamantprijzen gaan stijgen als het aanbod kleiner wordt, waarschuwen ze.

CEO Virginia Drosos van diamanthandelaar Signet heeft er bij de Amerikaanse regering op aangedrongen niet akkoord te gaan met "de Belgische oplossing van de G7", staat in een brief die is ingezien door Reuters.

Het Zuid-Afrikaanse diamantbedrijf De Beers zegt wel voor een verbod op Russische diamanten te zijn, maar wil dat de diamanten op de plek van productie worden gecertificeerd in plaats van in België.

"De kans dat Russische diamanten toch in de reguliere leveringsketen belanden, is groter naarmate je verder van de bron verwijderd bent", laat De Beers weten aan Reuters.

LEES OOK: Hoge olie-inkomsten geven Poetin financiële slagkracht om oorlog in Oekraïne door te zetten