Mensen met diabetes moeten soms tot wel 500 procent meer premie betalen voor een overlijdensrisicoverzekering dan gezonde mensen.

Dat blijkt uit een onderzoek van verzekeringsvergelijker Independer en Diabetesvereniging Nederland.

Bij Diabetesvereniging Nederland, een organisatie die opkomst voor de belangen van mensen met suikerziekte, komen al jaren klachten binnen van leden die ineens de premie van hun overlijdensrisicoverzekering fors zagen stijgen. Dat komt doordat diabetespatiënten bij het afsluiten een medische verklaring door de arts moeten laten voorleggen aan de verzekeringsmaatschappij. Op basis hiervan besluiten zij welke extra kosten in de premie worden doorberekend.

Een ‘diabetestoeslag’ van 230 procent

De hoogte van de deze ‘diabetestoeslag’ is bij het afsluiten moeilijk te voorspellen. Het bedrag kan voortdurend veranderen en verschilt per verzekeringsmaatschappij. Het gevolg hiervan is volgens Independer dat mensen met suikerziekte gemiddeld bijna 230 procent meer premie moeten betalen dan gezonde mensen. In sommige gevallen kan dit zelfs oplopen tot bijna 500 procent.

Voor het onderzoek werden negentien vergelijkbare cases van patiënten met standaard situaties vergeleken. Niet alle verzekeringsmaatschappijen zijn overigens betrokken geweest bij het onderzoek. De gegevens van de aanbieders die vallen onder de vlag van Independer-eigenaar Achmea zijn daarom niet in de resultaten meegenomen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl