Curtis Preston rijdt in de Californische stad San Diego rond als Uber-chauffeur en weet hoe het is om dronken klanten te vervoeren die de taxi-app gebruiken.

De eerste keer dat hij een klant had die moest overgeven in de auto, was Preston daar niet op voorbereid. Het kostte hem 140 dollar om z’n auto schoon te krijgen. Uber bood een vergoeding van 150 dollar, maar Preston liep wel een nacht aan inkomsten mis.

Uber past het beleid van schoonmaakvergoedingen overigens wereldwijd toe, ook in Nederland. De chauffeur krijgt een vergoeding en Uber probeert de schade te verhalen op de klant.

Uber-chauffeur en Uber-schoonmaker

Na zijn eerste ervaring met een klant die z’n auto bevuilde, bereidde Preston zich grondig voor op eventuele nieuwe incidenten. En daarbij bedacht hij het volgende: de schoonmaakvergoeding die Uber biedt, is bedoeld om een auto professioneel te lagen reinigen. Als hij dat werk zelf zou doen en de vergoeding zou ontvangen, zou er voor hem een extra winstmarge op zitten.

Tegenwoordig rijdt Preston in zijn Toyota Prius door San Diego, uitgerust met een draagbare stofzuiger, handschoenen, schoonmaakspullen en natuurlijk: een fles luchtverfrisser. Zo verwelkomt hij opgewekt klanten die een glaasje te veel op hebben.

Preston benadrukt dat hij dronken passagiers niet nadrukkelijk uitzoekt. Maar hij maakt wel gebruik van het feit dat prijzen van Uber-ritjes vaak automatisch omhoog gaan op het moment dat cafés en nachtclubs sluiten. En ja, klanten die rond die tijd instappen, willen nog wel eens een zwakke maag hebben.

Schoonmaakvergoeding

Uber rekende vroeger een vaste opslag van 250 dollar (in de VS) voor passagiers die een auto bevuilden. Maar inmiddels werkt het bedrijf met een getrapt vergoedingssysteem, waarbij de bedragen oplopen naar gelang de ernst van troep.

Lees ook op Business Insider

Als een klant er een enorme bende van maakt, moet de chauffeur foto’s en een mailtje naar Uber sturen. Het bedrijf laat voor de zwaardere gevallen schade-experts langskomen die schatten wat een professionele schoonmaak zou kosten.

Curtis Preston

Foto: Curtis Preston

Uber houdt zoals gezegd geen rekening met het tijdsverlies van de rijders en de gederfde inkomsten. Volgens Preston kan een uurtje niet rijden hem omgerekend makkelijk 40 euro aan inkomsten schelen.

Maar met zijn eigen schoonmaakset bij de hand en een beetje handigheid bij het opruimen, is hij vaak maar korte tijd niet beschikbaar voor ritjes. Soms is z’n downtime maar 10 minuten, als Preston snel kan parkeren bij een pompstation nadat iemand rotzooi heeft gemaakt in z’n auto.

Preston maakt eerst foto’s van de troep, als hij z’n schoonmaakset moet gebruiken. In een blog geeft hij aan welke vergoedingen hij voor kleinere incidenten heeft gekregen: 50 dollar voor gesmolten chocola op de stoelen, 80 dollar voor gemorste dipsaus en 30 dollar voor een dronken meisje dat twee Taco Bell-maaltijden in z’n auto nuttigde.

Afgezien van de stofzuiger, zijn de kosten van de schoonmaakset zo’n 40 dollar. In 2016 kreeg Preston naar eigen zeggen 1.100 dollar aan schoonmaakvergoedingen van Uber. Zijn doe-het-zelf schoonmaakdienst bleek fors goedkoper dan het professionele alternatief.

Dus: als je niet bang bent om de armen uit de mouwen te steken als Uber-chauffeur, kun je met een ‘kotsdienst’ net wat extra verdienen.

LEES OOK Dit gebeurt er met je lichaam als je stopt met sporten