De universiteit van Oxford in het Verenigd Koninkrijk behoort tot de absolute wereldtop. In december worden kandidaten geïnterviewd, dus dat betekent meestal een zenuwslopende kerst.

Maar wie in Oxford wil studeren, als instromer of hogerop, moet bij sommige colleges ook een schriftelijk toelatingsexamen doen – die zijn overal lastig, maar in er zijn onderling ook verschillen.

Zo heeft het All Souls College in Oxford een speciale toelatingstest die de reputatie heeft de lastigste test ter wereld te zijn. Het gaat hier om studenten die al een diploma hebben en gaan voor een zeldzame 7-jarige beurs. Slechts twee studenten per jaar krijgen deze beurs.

Op de schriftelijke test kun je je nauwelijks op voorbereiden, de vragen zijn abstract en er is geen duidelijk verschil tussen goed of fout. Slechts één op de twintig applicanten die de test doet, mag verder in de procedure.

Business Insider sprak met iemand die deze test bij All Souls haalde en nu examinator is. Eén van de bronnen gaf aan waar de examinatoren op letten. Hieronder volgen een aantal voorbeelden uit oudere examens.


Studenten moeten twee algemene toetsen doen en twee op hun vakgebied. In de meeste gevallen gaat het over geesteswetenschappen en sociale wetenschappen.

oxford-1

De examinator: "De beste kandidaten zijn goed thuis in alle onderwerpen en geven een dwingend betoog in helder proza"

oxford-2

"De beste stukken hebben meestal iets opvallends: scherpzinnig, gevoel voor detail en een overtuigende argumentatie.

oxford-3

"Het is vaak lastig om een balans te vinden tussen vertrouwen op je sterke punten en uit je comfortzone durven te komen"

oxford-4

"Er zijn geen ja- of nee-antwoorden, dus is het lastig om uit te maken waarom iets onvoldoende is: "Je kunt niet echt zakken, en er is niet één manier om uitverkozen te worden, dus in die zin kun je niet echt 'fouten' maken"

oxford-5

Alle examens moeten ongeveer even moeilijk zijn: "Classici krijgen wel als extra opdracht een proefvertaling"

oxford-6

"Gewoonlijk doen er ongeveer 80 kandidaten mee en twee krijgen een fellowship - soms maar één"

oxford-7

"Het geringe aantal kandidaten dat door de schriftelijke test komt, krijgt de kans om antwoorden mondeling toe te lichten." Wie een fellowship krijgt, heeft recht op een toelage van ongeveer 15 duizend pond per jaar voor het verrichten van academisch werk.

oxford-9