Sportieve start-ups en scale-ups blijken financiële hardlopers te zijn.

Sporttechnologie is een van de snelst groeiende markten ter wereld. Volgens onderzoeksrapporten van PwC en Drake Star groeit de markt de komende jaren met gemiddeld 23,1% per jaar tot een marktwaarde van meer dan $50 miljard in 2030.

Mark Snijders zag al vroeg de groeikansen van deze markt. In 2020 richtte hij Dutch Sport Tech Fund (DSTF) op, een investeringsmaatschappij die zich exclusief richt op bedrijven binnen de sporttechnologie en sportdata.

“Met DSTF investeren we in een gezonde mix van start-ups en scale-ups, waarbij we naast het scoren van rendement ook een positieve bijdrage willen leveren aan sport en vitaliteit.”

Inmiddels participeert DSTF in 14 deelnemingen. Daar zitten onder andere Scorito, Fando en Scala Sports tussen.

Scorito – online sportspellen

Een van de bekendere namen in de beleggingsportefeuille van DSTF is Scorito. Deze aanbieder in online sportspellen is in 14 jaar uitgegroeid tot marktleider in Nederland. Ook is het bedrijf actief in onder andere België, Duitsland, Spanje en Engeland. Tezamen zijn er ruim 1,6 miljoen actieve gebruikers.

Op Scorito kunnen gebruikers een virtueel team samenstellen en meedoen aan competities. Het is dan ook populair tijdens sportevenementen als WK’s en EK’s. Scorito biedt betaalde abonnementen voor particulieren en advertentiemogelijkheden voor bedrijven. Om verder te groeien en marktleider te worden in alle Europese landen waar zij actief is, zocht Scorito naar een investeerder. 

“Naast de schaalbaarheid van het platform zagen wij door de grote schare fans ook kansen voor kruisbestuiving. Verder heeft Scorito een licentie bij de Kansspelautotiteiten (KSA)  aangevraagd, wat weer nieuwe kansen biedt. Wat wij daarbij belangrijk vinden is dat het niet om zogenoemd ‘hard betting’ gaat. De bedragen zijn gemaximaliseerd en worden eerlijk uitgekeerd. Omdat het moeilijk is voor fantasy sports bedrijven om reclame te maken, is de kans groot dat zij op zoek gaan naar platformen zoals Scorito om verder te groeien.” Scorito zal daarom een van de eerste bedrijven uit ons portfolio zijn die een exit gaat maken.

Fando – livestreaming van sportwedstrijden

Fando is volgens Snijders een van de homeruns binnen de portefeuille. De app voor livestreaming van sportwedstrijden werd in 2020 gelanceerd en heeft inmiddels meer dan 40 miljoen gebruikers in Zuidoost-Azië. Wat naar verwachting aan het einde van het tweede kwartaal gegroeid zal zijn naar 100 miljoen.

Fando is volgens Snijders de TikTok voor sport, maar dan met een model waarin de kijker wordt beloond voor interactie. Om te groeien sluit het bedrijf samenwerkingsverbanden met telecomproviders en met succes. Zo is begin dit jaar het Indonesische telecombedrijf Indosat als aandeelhouder ingestapt. 

Ook heeft Fando een crypto en non crypto banklicentie, waardoor beloningen uitgekeerd kunnen worden in tokens die via cryptoplatformen verhandelbaar zijn. Vanwege het succes heeft DSTF recent nog aandelen bijgekocht.

Scala Sports – organiseren van competities

De meest recente investering van DSTF is het Nederlandse Scala Sports, een online platform dat racketsporten ondersteunt bij het organiseren van competities.

Het platform wordt onder andere gebruikt door de Nederlandse tennisbond KNLTB. Clubs nemen een abonnement af en kunnen zelf competities organiseren, waarbij tennissers via het platform aan spelers van hun eigen niveau worden gekoppeld. Scala Sports maakt het daarbij mogelijk om rankings te monitoren en geeft bonden waardevolle inzichten in het aantal mensen dat tennist. 

“Toen Scala Sports ons benaderde, waren zij bezig een overeenkomst te sluiten met de Amerikaanse tennisfederatie USTA. Wij hebben toen afgesproken dat wanneer de deal rond zou komen, wij de groei zouden financieren. Inmiddels gebruikt ook de Engelse tennisbond LTA van het platform en lopen er gesprekken met de International Tennis Federation, die het platform dan zal aanbevelen bij tennisbonden. Daarnaast kan het platform voor andere racketsporten worden gebruikt en is het daardoor enorm schaalbaar.”

Scoutingsapparaat

Het doel van DSTF is uiteindelijk om met het huidige fonds door te groeien naar 25 deelnemingen. Daarbij gaan zij zeer selectief te werk. Van de 10-15 bedrijven die zich wekelijks aanmelden bij DSTF gaat er 1 door naar de volgende ronde. Gemiddeld haalt uiteindelijk 1 op de 30 bedrijven de finish.

“In ons due diligence-proces kijkt het Innovation Committee naar de ondernemers, het product, het bedrijfsmodel en de exitstrategie. Vervolgens analyseert ons Investment Committee  met mensen van onder andere PwC en KPMG het financiële plaatje. Daarna is het aan ons om een zo goed mogelijke deal te sluiten. We spreken duidelijke milestones af en doen extra investeringen zodra deze doelstellingen worden behaald.”

Naast investeringskapitaal helpt DSTF deze start-ups en scale-ups door zijn experts en hun netwerk actief te betrekken. “Ons team bestaat uit ervaren investeerders en experts op het gebied van sport, tech, data, e-commerce en vermogensbeheer. Ik denk dat dit ons echt onderscheidt van andere beleggingsfondsen, waar een fondsmanager de scepter zwaait.”

“Bij Scala Sports hebben wij bijvoorbeeld actief nagedacht over het neerzetten van de bedrijfsstructuur en het afdekken van het intellectueel eigendom. Verder kent iemand via zijn netwerk een bekende Amerikaanse tennisser, die wellicht ambassadeur wordt van de app.”

Fitte beleggingsportefeuille rendeert

Door vroeg te investeren in deze snelgroeiende bedrijven kan DSTF actief bijdragen aan de verdere groei. De doelstelling is om na vijf tot zeven jaar weer uit een deelneming te stappen via een beursgang of verkoop en het fonds streeft naar een jaarlijks rendement van 10 tot 30%.

Het fonds van DTSF is daarbij vrij laagdrempelig. Waar normaal gesproken een dergelijk goed gespreide portfolio alleen is weggelegd bij investeringen vanaf €1.000.000, kunnen particuliere beleggers bij DTSF al deelnemen vanaf €100.000.

Wil je meer weten over de deelnemingen en de voorwaarden? Kijk dan op de website van Dutch Sport Tech Fund.