Miljardair en filantroop Bill Gates houdt zich sinds een paar maanden intensief bezig met oplossingen voor de coronapandemie.

Ook heeft de mede-oprichter van Microsoft heeft zijn dagelijks routines moeten aanpassen.

Tegen over Insider vertelt Gates welke sociale regels hij hanteert in coronatijd.

Mede-oprichter Bill Gates van Microsoft-oprichter Bill Gates gaat niet veel de deur uit deze periode. Hij brengt zijn dagen grotendeels thuis in Seattle door samen met zijn vrouw Melinda en hun drie kinderen Jennifer, Rory, en Phoebe.

“Sinds de uitbraak van het coronavirus heb ik een maar een beperkt aantal mensen gezien”, vertelt Gates tegen Insider. Geen dinertjes en geen grote groepen.

Gates reist voor zijn Bill and Melinda Gates Foundation al twintig jaar kriskras over de wereld om de gezondheidszorg te verbeteren en armoede terug te dringen. In maart trad hij terug uit het bestuur van Microsoft om nog meer tijd te kunnen besteden aan zijn filantropische activiteiten.

Naast zijn werk dat hij tijdens de coronapandemie gewoon voortzet vanuit huis, heeft Bill Gates ook veel tijd doorgebracht met zijn familie, gewandeld, getennist en bridge gespeeld. Hij is ook een keer naar de kapper geweest.

Lees ook op Business Insider

‘Buiten kun je met een beperkt aantal mensen praten als je afstand houdt’

“Ik heb nauwelijks mensen op bezoek”, zegt Gates. En iedereen waar hij wel contact mee heeft was in “zelfisolatie” tijdens de pandemie.

“Sommigen van hen, en dat is echt ongelooflijk, zijn vier maanden lang in hun huis gebleven”, vertelt hij. “Zo strikt heb ik dat niet gedaan.”

gates home medina washington

Het huis van Microsoft-oprichter Bill Gates. Foto: Dan Callister/Newsmakers via Getty Images

“Er is wel het nodige mogelijk als je buiten bent. Je kan op afstand praten met een beperkt aantal mensen”, zegt hij.

Er waren de nodige discussies binnen de familie Gates over de behoefte om naar buiten te gaan tijdens de pandemie.

“We hebben drie kinderen en die maken deel uit van het huishouden”, zegt Gates. “Omdat wij hen dagelijks zien, hebben we het er vaak over of ze wel voorzichtig zijn.”

bill gates family

Een foto van de familie Gates uit 2017. Foto: Bill Gates/Facebook

“Voor ons meest sociale kind was het een zware tijd”, vertelt Gates zonder  duidelijk te maken of hij op zijn oudste dochter Jennifer van 24 doelt of op de 17-jarige Phoebe. “Ze vindt een videogesprek nog steeds niet te vergelijken met elkaar echt zien en dat is begrijpelijk. Maar we moesten behoorlijk streng zijn over wat de kinderen precies deden.”

De eigen sociale activiteiten van Gates zijn grotendeels beperkt tot het spelen van bridge online met Warren Buffett als zijn favoriete partner. Hij heeft ook veel gelezen en de nodige televisie gekeken. Volgens een recente blogpost houden hij en zijn vrouw Melinda van de dramaseries A Million Little Things, This Is Us en Ozark.

Gates is weer gaan tennisen

Onlang heeft Bill Gates ook een van zijn favoriete sporten herontdekt: tennis.

bill gates tennis federer 2017

Roger Federer en Bill Gates in 2017. Foto: Suzi Pratt/Getty Images

“Ik hoop dat het nog steeds oké is om te tennissen. Ik geloof niet dat er risico’s zijn vastgesteld”, zegt Gates die nog steeds voorzichtig is bij de potjes die hij speelt. “Ik bedoel, we komen niet dicht bij elkaar in de buurt. Dus ook dat gaat op een duidelijk andere manier.”

Gates maakt ook regelmatig een wandeling in de buurt, maar zorgt er dan wel voor eerst een mondkapje op te doen.

“Als ik buiten ben voor een wandeling, dan draag ik mijn mondmasker”, zegt hij. “Ik wil niet dat mensen die langslopen het idee hebben dat je een risico voor ze vormt. En ik zie in mijn buurt bijna niemand zonder mondkapje.”

Hij denkt dat groepsdruk een effectievere manier is dan een mondkapjesplicht voor alle Amerikanen.

Gates heeft zich minstens een keer laten testen en is een keer naar de kapper geweest

Toen de kantoren van de Gates Foundation een aantal maanden geleden nog open waren en Bill Gates nog persoonlijke ontmoetingen had, was hij bang dat hij het coronavirus misschien ook had. Hij heeft zich laten testen.

“Ik had gewoon de griep waar ik voor ingeënt was”, zegt Gates. “Ik zat regelmatig een beetje te kuchen in vergaderingen, dus was ik blij dat de test negatief was.”

Sindsdien heeft hij geen ziekteverschijnselen meer gehad. “En omdat de testcapaciteit nog altijd beperkt is, heb ik me het grootste deel van de tijd niet meer laten testen”, zegt hij.

Hij heeft zijn kapper wel gevraagd of hij was getest voordat hij zich liet knippen. “Ik ben lang niet naar de kapper geweest”, vertelt Gates. “Maar toen ze mondkapjes gingen dragen en alles, heb ik me uiteindelijk een keer laten knippen. Ik droeg een mondkapje en de man die me knipte ook en hij wist wat zijn Covid-19-status was.”

LEES OOK: 8 verbluffende feiten die laten zien hoe rijk Bill Gates eigenlijk is