22 mei is Bitcoin Pizzadag!

Aanleiding vormt een transactie van acht jaar geleden waarbij een programmeur twee pizza’s kocht voor maar liefst 10.000 bitcoins. Die hoeveelheid zou nu ruim 69 miljoen euro waard zijn.

De aankoop van Laszlo Hanyecz in 2010 was één van de eerste ooit met bitcoin. Hij kocht de twee pizza’s van een mede-bitcoinadept in Florida. 10.000 bitcoins verwisselden van eigenaar. Toentertijd stond het bedrag gelijk aan circa 30 dollar (25 euro), schreef The New York Times al in 2013.

Hanyecz bleek tegenover de krant niet al te zuur over zijn transactie. “Het was niet zo dat bitcoins toen heel veel waarde hadden, dus het idee om ze in te wisselen voor een pizza was ontzettend cool.”

Desondanks zouden de munten nu bijna 70 miljoen euro waard zijn. Eind vorig jaar was de cryptomunt zelfs nog veel meer waard dan de huidige koers van circa 6.900 euro.

Het kenmerkt de gekte rond bitcoin. Vandaar dat de 22e mei het schopte tot Bitcoin Pizza Day. Er bestaat zelfs een Twitterprofiel dat dagelijks meldt hoeveel de twee pizza's nu zouden kosten.

De aandacht voor bitcoin en cryptomunten in het algemeen groeide enorm in 2017. Op het hoogtepunt van de cryptokoorts kwam de koers van bitcoin in de buurt van 20.000 dollar (18.000 euro) en zelfs traditionele financiële bedrijven beginnen voorzichtig af te tasten waar de mogelijkheden liggen. Zo werkt Goldman Sachs naar verluidt aan een bitcoin-handelsplatform.

Veel beleggers en handelaren blijven echter huiverig voor bitcoin en zijn soortgenoten omdat het koersverloop zo extreem grillig is. De grote internationale bank Morgan Stanley beschreef het gebrek aan plekken waar je met bitcoin kunt betalen 'tekenend' voor hoeveel wantrouwen er nog rondom de munt hangt.

"De ongelijkheid tussen een gebrek aan marktacceptatie en bitcoins snelle waardestijging is opvallend", schreven analisten van de bank.

Niettemin wil ook Morgan Stanley de boot niet missen en kennis opdoen met crypto. Het trekt momenteel experts aan om zijn onderzoeksafdeling te versterken.