Tussen de Porsches en dure vierkante meters kantoor, vraagt Joost Röselaers aan de drukke zakenlieden: wat doe je hier op aarde en wie zijn je naasten?

Joost Röselaers is een bijzondere predikant. Zijn Nederlandstalige, protestantse kerk bevindt zich in hartje Londen en daarmee in het bancaire centrum van Europa. Op een paar minuten loopafstand vind je bijvoorbeeld de Bank of England en Lloyds of Londen, de grootste verzekeringsmarkt ter wereld.

In Londen wonen zo’n 60.000 Nederlanders waarvan de meesten werken in de financiële dienstverlening. De dominee van de Dutch Church in London, waarvan de geschiedenis teruggaat tot het jaar 1550, praat dan ook voornamelijk met bankiers.

“Deze bankiers werken keihard”, vertelt Röselaers aan Business Insider. “Vaak ook in het weekend. Zo sprak ik laatst met iemand die dan van half 6 ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds van huis is. Door dat harde werken voelen deze bankiers zich vaak eenzaam, met name als zij in het weekend alleen thuis zijn. De kerk is een plek waar zij nieuwe mensen kunnen ontmoeten en over zingeving kunnen praten”.

Roselaers beperkt zich niet tot de wanden van de kerk, hij is bijvoorbeeld ook actief op Twitter en komt veel buiten. “Vaak willen mensen één op één met mij over dingen praten, dat doen we dan gewoon ergens in een pub”.

De predikant woont zelf net buiten Londen. “Een woning valt hier moeilijk te betalen met het salaris van een predikant”, laat hij weten. “Londen is een dure stad”.

Porsche Panamera

Er is veel weelde in de metropool. Vorige week werd Röselaers uitgenodigd voor het lanceringsfeestje van de nieuwe Porsche Panamera. “Ik weet nog steeds niet hoe die uitnodiging bij mij terecht is gekomen”, zegt Röselaers. “Maar ik ga er wel heen, samen met een bankier. Hoewel luxe niet zo bij mij past, grijp ik elke kans aan om een goed gesprek te voeren. Ook als dat tussen de Porsches is”.

Röselaers ontvangt niet alleen gelovigen. Sterker nog, het merendeel met wie hij dagelijks spreekt is niet Protestants. “In mijn kerkvisie hoort iedereen erbij. Dus alle Nederlanders in Londen, gelovig of niet”. In 2014  besloten de kerkenraad en hij dat de Nederlandse kerk in Londen ook homohuwelijken inzegent.

“Ik vind het gevaarlijk om met de bijbel in de hand te zeggen ‘dit is goed en dit is minder goed’. Ik wil niet moraliseren, dat is niet mijn rol”, vat hij het samen.

Het doel van Röselaers is niet om het Christendom te verspreiden. Dat komt ook nergens in het half uur durende telefonische interview naar voren.

De twee vragen

Wel wil hij naar eigen zeggen mensen helpen met “zingevende” vragen. Die zijn wel geïnspireerd door het Christendom. “De eerste twee vragen die in de Bijbel worden gesteld zijn: wat doe je hier op aarde en wie zijn je naasten. Deze twee vragen stel ik vaak aan degenen met wie ik spreek. Het zijn erg relevante levensvragen voor bankiers die alleen maar met werk bezig lijken te zijn”.

“Ik zie daar ook wel een markt”, vult hij aan. “In principe is er niets mis met bankiers, ze hoeven niet naar een psycholoog of zo. Maar wat je vaak ziet is dat zij heel erg twijfelen over hun leven. Die plek om te twijfelen en na te denken, geef ik hen graag”.

De predikant benadrukt wel dat het een misverstand is dat geld verdienen iets slechts is. “Geld verdienen heeft in andere wereldreligies misschien een beetje een viezige bijsmaak, maar volgens sommige Protestanten is er geen bezwaar. Het Protestantisme stond ooit zelfs aan de basis van het kapitalisme. Als je het goed doet in zaken, dan staat God achter je, zegt men ook wel”.

Het wordt echter een probleem, is de lezing van Röselaers, als men door een eenzijdige focus op geld de zingeving in het leven verliest. “Ik hoor van bankiers verhalen over dat zij hun kinderen niet eens zien opgroeien. Rijk zijn is prima. Maar zorg ook dat je je naasten niet vergeet en dat je een doel in je leven nastreeft waar je echt gelukkig van wordt”.

Paar miljoen verdienen

Behalve verwaarlozing van naasten, missen veel bankiers volgens de dominee ook in hun werk het persoonlijke contact. “Veel bankiers zitten de hele dag achter een computer en goochelen met virtuele cijfers. Achter die cijfers zit echter wel een echte wereld. Een paar miljoen verdienen met een aandeel geeft een enorme kick, maar kan zomaar ernstige gevolgen hebben voor iemand aan de andere kant van de wereld. Voor dat besef is in de bancaire wereld helaas geen ruimte”.

Soms wordt het advies dat Röselaers aan bankiers geeft verrassend concreet. “Ik stel bijvoorbeeld wel eens voor om de overstap te overwegen naar een iets suffigere bank. Dus niet meer het harde J.P. Morgan of Goldman Sachs, maar naar - ik noem maar iets - ING”.

Ook de private equity-wereld kan uitkomst bieden. “Dan je via een fonds het vermogen investeren van rijke families. Behalve dat je in private equity meer je eigen werktijden kan bepalen, is hier ook veel meer een persoonlijk contact met mensen, dat moedig ik aan”.

Om de twee belangrijkste vragen van de dominee - wat doe je hier op aarde en wie zijn je naasten? - te kunnen beantwoorden, is het volgens Röselaers van belang dat je een plek van rust heb in je leven. “Een plek waar je kunt nadenken over dilemma’s en afstand neemt van de dagelijks gang van zaken. Die plek kan van alles zijn, bijvoorbeeld een meditatiecentrum. En natuurlijk staan de deuren van de Dutch Church open”.