Google heeft een charmeoffensief ingezet om de vijandige Europese publieke opinie gunstiger te stemmen (en onder een flinke boete uit te komen). De boodschap van de nieuwe directeur Europa van de internetreus: we snappen dat jullie anders zijn dan Amerikanen.

Die directeur heet Matt Brittin, en hij gaf zijn eerste grote interview aan Politico. De beschuldigingen van de Europese Commissie dat Google aan concurrentievervalsing zou doen kloppen volgens hem niet. Maar hij geeft wel toe dat het bedrijf iets verkeerd doet in Europa.

Vergelijk met Brussel

“We willen pragmatisch zijn en een punt bereiken waarop we verder kunnen investeren in het maken van geweldige producten voor iedereen”, zei Brittin. Hij zei te hopen dat Google er met de Europese Commissie uit kan komen.

Volgens de Europese Commissie maakt Google misbruik van zijn dominante positie als zoekmachine door zijn eigen diensten aan te prijzen, ten nadele van concurrenten. Maar Brittin werpt die beschuldiging van zich. “Er is geen bewijs dat consumenten de dupe zijn geweest”, volgens Britten. Volgens hem loopt de Commissie achter de feiten aan, en komen de meeste klachten nota bene van Amerikaanse bedrijven.

Verkeerde paard

De lobbyaanpak van Google faalde de afgelopen jaren schromelijk. Google zette zwaar in op een goede relatie met de toenmalige commissaris mededinging Joaquín Almunia. Maar door de onthullingen van Edward Snowden sloeg de stemming in Europa om. De publieke opinie maakte zich ernstig zorgen over Amerikaanse dominantie op het internet.

Bovendien werd Almunia opgevolgd door de zakelijker Margrethe Vestager, die een formele aanklacht tegen Google formuleerde. Daarmee werd de grootste confrontatie tussen Brussel en Silicon Valley ingeluid, sinds de Europese Commissie tien jaar geleden de strijd aanbond met Microsoft.

Brittin heeft dus wat uit te leggen: hoe Google kan bijdragen aan de Europese economie en cultuur, en kleine bedrijven. "Soms vergissen we ons", zei Brittin. "Wat Europa betreft: we snappen het. We snappen dat mensen hier niet dezelfde opvattingen hebben als mensen in Amerika. We konden gewoon niet over de mensen in het veld beschikken om dat gesprek aan te gaan terwijl we aan het uitbreiden waren."

.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl