Een Australische ’tijdmachine’ vertraagt het verouderingsproces van de avocado. Dat zorgt ervoor dat de vrucht mooi groen-geel blijft. 

Iedereen die ooit een avocado heeft gekocht weet dat deze extreem snel rijp wordt en snel de transitie maakt van hard en geel-groen, naar zacht en bruin. Sterker nog: een avocado is welgeteld 17 minuten rijp en op z’n best. Daarvoor keihard, daarna overrijp.

Gelukkig meldt The Guardian dat het Australische bedrijf Naturo daar nu iets op gevonden heeft: een ‘avocado-tijdmachine’.

De Natavo Zero is een enorm toestel dat het rijpingsproces vertraagt. Zonder gebruik van chemicaliën welteverstaan. Door middel van druk (opgewekt door, jawel, stoomkracht) schakelt de Navato Zero het enzym uit dat het oxidatieproces veroorzaakt waardoor de avocado zo snel bruin wordt.

Mooie bijvangst: door deze behandeling doodt de Natavo Zero meteen het kevertje dat avocado’s ziek maakt.

Mes snijdt aan drie kanten

De Natavo Zero is een productief apparaat en kan tot wel 4.000 avocado's per uur 'verjongen'. Avocado's die een kuurtje hebben ondergaan in de Zero hebben geen verdere conserveermiddelen of behandelingen meer nodig. Nog meer bijvangst: dankzij de Natavo hoeven boeren geen grote hoeveelheden overrijpe avocado's weg meer te gooien. Dus minder verspilling, beter voor het milieu.

En natuurlijk minder schaarste aan avocado's. Onderschat dit laatste niet, in januari leidde een schaarste van de vrucht tot een ware misdaadgolf in Nieuw-Zeeland waarbij telers op grote schaal hun oogsten gestolen zagen en de zwarte markt opbloeide.

Overigens is de Natavo niet enig in zijn soort: het Californische Calavo gebruikt een toestel dat naar de naam ProRipe VIP luistert. Met sensoren op de schil 'hoort' dit apparaat of een avocado rijp is. Beide apparaten zijn alleen voor industrieel gebruik, de consument moet bij het kopen van z'n avocado blijven gokken. En hopen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl