Het gevecht dat president Donald Trump is begonnen met de Canadese premier Justin Trudeau bedreigt niet alleen de goede relatie die de VS heeft met één van zijn oudste internationale partners, maar kan ook flink schade toebrengen aan de Amerikaanse economie.

Na de G7-top in het Canadese Quebec kwamen Trump en Trudeau in een woordenstrijd terecht over de beslissing van Trump om ook voor Canada staal- en aluminiumheffingen op te leggen. Een van de topadviseurs van Trump zei na afloop van de mislukte top dat er “een speciale plek in de hel” is voor Trudeau.

Het bekvechten lijkt in eerste instantie misschien alleen politieke consequenties te hebben, maar er kunnen ook grote economische gevolgen optreden. De kans op een handelsoorlog tussen de VS en Canada lijkt toe te nemen met handelsbarrières aan beide zijden.

Canada is de grootste handelspartner van de VS met voor 674 miljard dollar aan goederen en diensten die uitgewisseld worden tussen beide landen. En in tegenstelling tot wat Trump beweert, had de VS vorig jaar een handelsoverschot van 8,4 miljard dollar met Canada, voornamelijk vanwege een overwicht wat betreft diensten.

Volgens gegevens van het Amerikaanse bureau voor de statistiek was Canada in 2016 de belangrijkste exportbestemming voor 32 Amerikaanse staten. En tot nu toe is Canada in 2018 ook de belangrijkste exportbestemming voor de VS met meer dan 98 miljard dollar aan goederen die over de grens gingen.

Van de 32 staten de Canada als belangrijkste exportbestemming hebben, stemden er in 20 voor Trump bij de verkiezingen van 2016.

export countries state map

Foto: Business Insider/Andy Kiersz, gegevens van US Census Bureau