Het Friese bedrijf AppMachine is deze week volledig overgenomen door het beursgenoteerde Endurance International Group. Het is voor IT-ondernemer Siebrand Dijkstra de derde keer dat hij een bedrijf vanaf nul opbouwt en verkoopt voor miljoenen.

22,5 miljoen dollar legt Endurance op tafel om het resterende belang van 60 procent in AppMachine in handen te krijgen. Vorig jaar telde het Amerikaanse bedrijf al 15,2 miljoen dollar neer voor de eerste 40 procent. Daarmee is het succesverhaal van het vijf jaar oude AppMachine compleet.

Met de software van de Nederlandse startup kunnen mkb’ers zonder programmeerkennis eigen apps als lego-blokken in elkaar zetten. Die wordt aangeboden in de downloadwinkels van Apple’s iOS en Google’s Android. Omdat een programmeur inhuren niet meer nodig is, kunnen ondernemers flink besparen op de kosten voor een mobiele applicatie.

“Ik heb er heel veel eigen geld ingestopt”, zei Dijkstra vorig jaar in gesprek met Z24 over de oprichting van AppMachine. “Als je zoveel man op de loonlijst hebt staan, dan denk je weleens: waar ben ik mee bezig. Ik heb mijn grijze haren echt wel gekregen van AppMachine.”

Binnen Endurance, dat meer dan 2.5000 medewerkers heeft, kan AppMachine verder groeien. De in Leeuwarden gevestigde startup is inmiddels actief in meer dan tweehonderd landen en heeft dertig werknemers. Dijkstra blijft de komende vier jaar aan als directeur.

Quality Netware Tools

Voor de 48-jarige ondernemer, die in 2014 door IT-vakblad Computable werd uitgeroepen tot CEO van het Jaar, is AppMachine niet het eerste bedrijf dat hij vanaf nul opbouwt en verkoopt.

Als hij 24 is, richt hij Quality Netware Tools (QNT) op, dat communicatiesoftware maakt in een tijd dat internet nog geen gemeengoed is. Als dat eenmaal opkomt, levert hij voor provider XS4ALL internetdiensten vanaf zijn zolder in Leeuwarden. "Ik heb een beetje het internet naar Friesland gebracht", zei Dijkstra.

Na acht jaar verkoopt hij QNT en kan hij in principe met pensioen. Maar al gauw begint het ondernemersbloed weer te kriebelen. Dijkstra koopt de failliete boedel van een softwareleverancier voor het voortgezet onderwijs. Hij belooft de vijftig scholen die klant zijn een jaar lang gratis onderhoud in ruil voor de kans om zich te bewijzen. Hij slaagt glansrijk.

Magister

Met een groep programmeurs bouwt hij Magister, een administratiepakket waarmee de prestaties van leerlingen gedurende hun schoolloopbaan gevolgd kunnen worden. In 2009 zijn twaalfhonderd schoollocaties aangesloten op het systeem, dan is voor Dijkstra de lol eraf.

"Als je 85 procent van de markt hebt, kun je niet meer rebels zijn. Dan ben je de standaard”, aldus de Fries. Ook was het bedrijf te groot geworden voor Dijkstra, die graag fysiek aanwezig is op de werkvloer. "Dat kun je niet doen als je 70 tot 80 man in dienst hebt."

Dijkstra vindt in de Iddink Groep een koper. "Daar heb ik tientallen miljoenen voor gekregen", gaf de ondernemer vorig jaar aan. "Maar wat we nu met AppMachine hebben bereikt, is toch wel de hoofdprijs. Dan gaat het om een veelvoud van wat ik bij mijn vorige bedrijven heb gedaan."


Z24.nl gaat binnenkort verder als Business Insider Nederland. Like alvast onze nieuwe Facebook-pagina en blijf op de hoogte!