In Londen is een enorme, oranje ballon opgeblazen in de vorm van Donald Trump, als boze baby.

Het 6 meter hoge gevaarte werd vastgebonden op het Parlementsplein, zo zweefde de ballon twee uur lang bij de Big Ben en Westminster Palace, waar het Britse parlement zetelt.

Trump was ‘not amused’. De luchtballon overschaduwde zijn werkbezoek op vrijdagmiddag aan de Britse premier Theresa May en koningin Elizabeth. Hij voelde zich ‘niet welkom’ door het object dat is betaald door anti-Trump-demonstranten.

Het grootste deel van zijn vierdaagse bezoek zal buiten Londen plaatsvinden om de demonstranten te vermijden.

Bekijk hier de luchtballon:


Dit was de ballon voordat hij werd opgeblazen.

Foto: Peter Nicholls/Reuters

Het ding had vijf blikken helium nodig om opgeblazen te worden tot een ballon, twitterde de Britse HuffPost verslaggever Chris York vanuit Westminster.

Foto:


En zo zag het eruit toen-ie werd opgeblazen…

Foto:


Foto: Peter Nicholls/Reuters

… en hier is de ballon in volle glorie. De boze baby heeft een oranje teint en draagt een luier, vastgemaakt met een veiligheidsspeld. Het geheel is afgemaakt met een kleine smartphone als accessoire – waarschijnlijk een verwijzing naar Trumps twitter-gewoonten.

Foto:Reuters

De betogers die de ballon hadden opgeblazen, droegen rode jumpsuits en een rode pet, in de stijl van Trumps kenmerkende ‘Make America Great Again’ -pet. Op de achterkant van hun jumpsuit stond ‘Trump Babysitter’.

Foto: Peter Nicholls/Reuters

De demonstranten hebben een crowdfunding-pagina gelanceerd om hun project te bekostigen, daarop beschrijven ze Trump als ‘een grote, boze baby met een fragiel ego en kleine handen’.

Vrijdagmorgen hadden ze ruim 30.000 euro opgehaald.


De demonstranten deelden ook stickers uit met ‘Make Racists Unwelcome Again’.

Foto:


Zo zag baby Trump eruit toen hij boven de grond zweefde. Hij werd 9.30 uur lokale tijd gelanceerd.

Foto: ABC News/Twitter

Bron: ABC News


Voor een baby zag hij er ietwat dreigend uit, zo naar beneden starend naar de mensen die zich onder hem hadden verzameld. De ballon mag niet meer dan 30 meter boven de grond zweven.

Foto: Peter Nicholls/Reuters

Source: Sky News


En dit is baby Trump gefotografeerd vanuit een andere hoek van het Parlementsplein.

Foto: Matt Dunham/AP

Op een gegeven moment vlogen de Osprey-helicopters van de president over, toen Trump onderweg was van Londen naar Chequers, de ambtswoning van de Britse premier op het platteland. Het is niet duidelijk of Trump de ballon vanuit de lucht heeft gezien.

Foto:


Omdat baby Trump aan de grond was vastgeketend, bewoog hij niet veel. Desondanks hebben veel mensen hem gezien.

Foto: ABC News/Twitter

Zoals gepland zweefde de ballon twee uur lang boven de grond voordat hij werd neergehaald. Zo zag het eruit toen ze hem lieten leeglopen:

Foto: Peter Nicholls/Reuters

Maar dit is misschien nog niet het einde van boze baby Trump. De demonstranten hebben zoveel geld opgehaald dat ze hem op wereldtournee sturen. De details zijn echter nog niet bekend.

Foto: Baby Trump in de opslagplaats voor zijn debuut. Bron: Crowdfunder

Bron:Trump Baby campaign


Gek genoeg was Trump niet blij met het hele gebeuren. De president zei dat hij zich ‘niet welkom’ voelde door de ballon en dat hij daarom ‘niets te zoeken had in Londen’.

Foto: Tatyana Zenkovich/Pool via REUTERS

“Ik heb denk ik niets in Londen te zoeken als ze er ballonnen oplaten om mij onwelkom te laten voelen”, zei Trump tegen dagblad The Sun. “Ik vond Londen altijd een geweldige stad en ik ben er lang niet geweest. Maar als ze niet gastvrij zijn, waarom zou ik daar dan blijven?”


De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, heeft toestemming gegeven voor het oplaten van de ballon. Hij beschreef het protest als ‘vreedzaam’. “Stel je voor dat we de vrijheid van meningsuiting zouden beperken omdat iemand misschien lange tenen heeft.” 

Foto: Sadiq Khan in December 2017. REUTERS/Akhtar Soomro

Bron: BBC “Today” programme

LEES OOK: Trump ontmoet koningin Elizabeth – op deze 8 manieren kan hij haar beledigen