SecurityMatters, een cybersecurity startup uit Eindhoven, heeft meer dan 5 miljoen dollar opgehaald bij vier investeerders, vertelt CEO en mede-oprichter Damiano Bolzoni aan Business Insider.

“We zijn erg blij”, aldus Bolzoni. “Er waren veel discussies. Het gaat immers om maar liefst vier partijen.” De investerende partijen zijn Emerald Technology Ventures (Zwitserland), KPN Ventures (Nederland), Robert Bosch Venture Capital en Phoenix Contact Innovation Ventures (beide uit Duitsland). Via incubator EIT Digital kwamen zij bij SecurityMatters terecht. Over het exacte bedrag kan Bolzoni niets zeggen. “Maar het gaat om meer dan 5 miljoen dollar.”

Bolzoni is niet alleen blij met de zak geld, die wordt gebruikt voor sales en marketing. “Er zijn veel deals in de groeiende business van de cybersecurity. Maar veel van onze concurrenten krijgen alleen investeringskapitaal gestort. Wij daarentegen hebben als onderdeel van de deal ook waardevolle strategische partnerships gesloten.”

Uit veiligheidsoverwegingen mag Bolzoni niet zeggen voor welke bedrijven SecurityMatters werkt. “We beveiligen industriële faciliteiten, dus denk aan een productiehal voor auto’s, een elektriciteitscentrale of een fabriek waar medicijnen worden gemaakt.”

SecurityMatters beveiligt bijvoorbeeld een van de tien grootste elektriciteitscentrales in de VS. Erg belangrijk, want hackers kunnen tegenwoordig op afstand grote schade aanrichten. Eind vorig jaar wisten hackers voor het eerst een elektriciteitscentrale plat te leggen. Daardoor zaten bijna 700.000 inwoners uit Oekraïne zonder stroom.

SecurityMatters, dat in 2009 is gestart, hoopt een grote speler te worden in cybersecurity. "Dit jaar halen we waarschijnlijk meer dan 3 miljoen dollar omzet," aldus Bolzoni. "En we zijn bezig met een potentieel contract dat ons meer dan 10 miljoen kan opleveren." De startup, die al winstgevend is volgens de oprichter, heeft ongeveer 25 mensen in dienst.

LEES OOKKerncentrales, sluizen en jouw machinepark: het is allemaal te hacken