- De Duitse defensie-startup Helsing is een vloot onderwaterdrones aan het ontwikkelen die zijn uitgerust met AI.
- Ze kunnen drie maanden onder water blijven en één enkele operator kan er honderden tegelijkertijd controleren.
- Het nieuws komt op een moment dat de NAVO de verdediging van belangrijke onderzeese kabelinfrastructuur wil versterken.
- Lees ook: Vliegdekschepen voor drones zijn een nieuwe trend: zo pakken China, Turkije en Iran dat aan
De Duitse startup Helsing is bezig een vloot onderwaterdrones te ontwikkelen, nu er een steeds grotere dreiging is voor onderzeese kabels. De vloot zal naar verwachting over ongeveer een jaar inzetbaar zijn.
De onbemande onderzeeër, de SG-1 Fathom, zal drie maanden per keer onder water kunnen blijven om te patrouilleren.
Volgens Helsing kan de AI Lura Software, waar de onderwaterdrones mee zijn uitgerust, dreigingen detecteren en schepen en onderzeeërs identificeren aan de hand van hun onderzeese geluidspatronen.
Het bedrijf zegt dat de software 40 keer sneller is dan menselijke operatoren en 10 keer stiller dan andere modellen, waardoor de kans op ontdekking een stuk kleiner is.
"We moeten nieuwe technologieën inzetten om de bedreigingen voor onze kritieke infrastructuur, nationale wateren en onze manier van leven het hoofd te bieden", zegt medeoprichter en mede-CEO Gundbert Scherf van Helsing.
Er kunnen volgens het bedrijf honderden drones tegelijkertijd worden ingezet die door één enkele operator gecontroleerd kunnen worden en live gegevens kunnen leveren over mogelijke onderzeese dreigingen.
Senioronderzoeker Bryan Clark van het Hudson Institute in Washington zegt tegen Business Insider dat onderwaterdrones zoals die worden ontwikkeld door Helsing, "effectief onderwaterinfrastructuur in de gaten kunnen houden."
Volgens hem is het detectiebereik van een individuele drone "tamelijk beperkt", maar het systeem is ontworpen om er tientallen tot honderden tegelijkertijd aan te sturen.
Drones zijn kwetsbaar voor elektronische verstoring
Clark waarschuwt wel dat onderwaterdrones kwetsbaar kunnen zijn voor elektronische verstoring, die hun navigatiesystemen in de war brengt en ervoor kan zorgen dat ze als "verloren" moeten worden beschouwd.
De aankondiging van Helsing komt op een moment dat er steeds meer dreiging is voor onderzeese kabelnetwerken die van cruciaal belang zijn voor het internetverkeer.
Europese bestuurders geven Rusland de schuld van een reeks breuken in onderzeese kabels in de Oostzee eind vorig jaar en in januari. Dit wordt gezien als onderdeel van de 'hybride oorlogsvoering' door het Kremlin.
In september meldde Business Insider dat een gespecialiseerde onderzeese sabotage-eenheid van Rusland onderwaterkabels aan het surveilleren was.
De NAVO heeft zijn eigen speciale eenheid gevormd om kritieke onderwaterinfrastructuur beter te kunnen verdedigen en zegt ook nieuwe satelliettechnologie in te zetten, zodat data via een andere weg verstuurd kunnen worden bij massale verstoringen.
Europese legers testen ook zeedrones om hun monitoring onder water te verbeteren en hun defensie te versterken.
Het Britse leger test als onderdeel van het Project Cabot een nieuwe drone en AI-technologie om onderwaterinfrastructuur te monitoren en werkt daarbij samen met Helsing, meldde The Times of London dinsdag.
Helsing heeft eerder al AI-systemen en luchtdronesystemen ontwikkeld voor verschillende Europese legers en werd tijdens een financieringsronde vorig jaar gewaardeerd op 5,4 miljard dollar.
Het bedrijf zegt de zeedrones te hebben ontwikkeld vanwege interesse van verschillende marines en ze te hebben getest vanuit een marinebasis in het zuiden van Engeland.
"Door AI in te zetten bij onderwaterinstallaties kunnen we het licht werpen op de zeeën en onze vijanden afschrikken voor een sterk Europa", zegt mede-CEO Scherf van Helsing.
LEES OOK: Taiwan heeft een zeedrone ontwikkeld die kan helpen om een Chinese invasie af te weren – er is goed gekeken hoe Oekraïne de Russische Zwarte-zeevloot aanpakte