Eenvoud is de sleutel als je gezonder wilt leven. Een actie wordt sneller een gewoonte je deze makkelijk kunt opnemen in je dagelijkse routine. Wanneer iets geen opgave is, is het waarschijnlijker dat je je eraan houdt.

De in Denemarken geboren diëtiste en CEO van een biotech-bedrijf, Suzy Wengel, denkt de oplossing te hebben voor afvallen en gezond eten. In haar boek “The Scandi Sense Diet” beschrijft ze een afvalplan dat het “makkelijkste dieet ter wereld” wordt genoemd.

Volgens het dieet moet elke maaltijd bestaan uit vier handen met eten – een hand met proteïnen, een hand koolhydraten en twee hanen vol groente – plus een eetlepel vet.

Dat betekent dat je geen calorieën hoeft te tellen of porties hoeft te wegen, dat is lastig als je niet thuis bent en onmogelijk zonder een keukenweegschaal.

Persoonlijke ervaring gaf de 39-jarige Wengel inspiratie voor haar boek. Ze vertelt tegen Business Insider dat ze 40 kilo kwijtraakte in 10 maanden tijd en dat ze dat voor elkaar kreeg met haar ‘handenstrategie’.

“Ik woog zo’n 100 kilo toen ik op m’n zwaarst was (nadat mijn tweede kind was geboren) en nu weeg ik zo’n 60 kilo. Mijn gewicht is nu al ruim zes jaar lang stabiel door vast te houden aan de principes van The Scandi Sense Diet”, schrijft ze in een email.

Hier een foto van Wengel voor en na haar dieet:

Ze schrijft onder de foto: “Ik raakte meerdere keren 20 tot 30 kilo kwijt en kwam daarna weer net zo hard aan, elke keer zelfs iets meer, Na zeventien jaar ben ik eindelijk gestopt met jojo-diëten en overeten.

“Er zit geen tovenarij achter mijn methode en aanpak – het is gewoon een gezonde en gebalanceerde visie op dieet en sporten.”

Ze schat dat je met dit ‘handendieet’ gemiddeld zo’n 400 tot 800 gram per week kwijtraakt tot je op je streefgewicht bent. Het verdelen van de verschillende voedingsstoffen met je handen komt grofweg neer op zo’n 1.500 calorieën per dag voor een vrouw en 2.000 calorieën voor een man.

En het goede nieuws is dat je gewoon een glas wijn kan drinken bij de spaghetti bolognese (door er geen pasta in te doen) en kan koken met olie en boter.

Hoe zit een maaltijd van vier handen er dan uit?

Als je geïnteresseerd bent in het dieet en wat inspiratie op wil doen voor recepten dan zijn er meer dan 44.000 foto’s op Instagram met de hashtag #sensekost van maaltijden volgens ‘The Scandi Sense Diet’, zegt Wengel tegen Business Insider.

Hier een aantal foto’s van Wengel voor een hele dag eten, inclusief spaghetti bolognese, met de vertaalde omschrijvingen van wat er daarvoor in de handen moet.

Ontbijt

Hand 1 en 2: asperges, groene salade

Hand 3: 2 eieren plus een extra wit gedeelte en een halve hand met witte smeerkaas 17%

Hand 4: Niet gebruikt ten faveure van wat extra eiwitten

Vet: Olie om eieren te bakken en 30 gram geroosterde pijnboompitten

Smaakmakers: zout, peper, chili en knoflook

Lunch

Hand 1 en 2: wortel, komkommer, paprika, tomaat en champignon.

Hand 3: paté, ei en spek

Hand 3: brood

Vet: drie verschillende soorten kaas

Smaakmaker: jam

Alles wegspoelen met een kan thee.

Avondeten

Hand 1 en 2: uien, fijngesneden tomaten uit blik, kool

Hand 3: rundergehakt

Hand 4: Niet gebruikt om een glas wijn te kunnen drinken

Vet: olijfolie, room en kaas

Smaakmakers: zout, bouillon, knoflook, oregano en chilipeper

Wengel schrijft erbij dat mannen en kinderen wel pasta moeten eten bij deze maaltijd.