Kaalslag in de winkelstraat – komt de redding vanuit Brazilië. Als het aan de keten Zinzane ligt misschien wel, want het bedrijf opent een eerste Europese vestiging in Amsterdam.

Zinzane, dat groot groeide vanuit Rio de Janeiro, strijkt neer in de dure Kalverstraat op nummer 55. Het bedrijf heeft al ongeveer 100 winkels in Brazilië, waar het nu vijftien jaar actief is. De locatie in de hoofdstad moet gelden als een test om te zien of verdere uitbreiding in Europa een slimme zet kan zijn voor Zinzane.

De keten zoekt daarmee nadrukkelijk de concurrentie van H&M en Primark. De Zweedse kledingkeizer heeft twee filialen aan de Kalverstraat en Primark betrok vorig jaar een reusachtig pand aan het Damrak. De kakelverse vestiging in Amsterdam zit nota bene pal tegenover Zara.

Zinzane begeeft zich net als de eerder genoemden in de zogenoemde fast fashion, een tak van de modewereld die zo snel mogelijk werkt om de consument binnen een paar weken trends van de catwalk voor te schotelen. Zinzane putte voor inspiratie onder meer uit de creativiteit van het collectief Babilonia Feira Hype in Rio.

De Braziliaanse winkels boden tot voor kort vooral kleurrijke prints die de groei onder vrouwelijke klanten garandeerde, maar verkopen nu ook een mannen- en kinderkledinglijn.