Bestaat er een betere plaats dan Monaco om een boot te onthullen? Niet als die boot luistert naar de naam Aston Martin en minstens 1,6 miljoen dollar gaat kosten.

De powerboat van Aston Martin – AM37 gedoopt – is het ideale speeltje als je een wagen van het merk een tikkeltje te bereikbaar acht. Vergeleken bij de boot, die straks verkrijgbaar is voor een prijs tussen de 1,6 miljoen en 2,1 miljoen dollar, zijn de landgebonden voertuigen van Aston Martin een koopje. Een DB9 koopt u namelijk al voor zo’n 260.000 euro. Er zijn nauwelijks auto’s van de Britse fabrikant die duurder uitvallen.

Imago afstoffen

De boot komt op een behoorlijk cruciaal moment voor Aston Martin. Het bedrijf lijkt succes à la Porsche na te jagen en komt binnenkort met een eigen SUV en is al jaren bezig om z’n imago af te stoffen. Het ooit roemruchte merk raakte behoorlijk in het slop en heeft vijf opeenvolgende jaren van verlies moeten incasseren. Vorig jaar was een dieptepunt met 53,2 miljoen pond aan verlies.

“Zou het niet prachtig zijn”, zei Palmer eerder dit jaar tegen The Guardian, “om ergens bij een luxe jachthaven in een Aston Martin appartement te verblijven, met je Aston Martin geparkeerd in de garage en je Aston Martin-boot buiten.”

Niet alleen vervoersmiddelen moeten Aston Martin redden, ook andere luxe producten staan op de verlanglijst van de nieuwe baas Andy Palmer. Natuurlijk kleding en chique handtassen, maar dus ook de puissantste appartementen.

De AM37 wordt trouwens gebouwd in samenwerking met het Amstelveense bedrijf Quintessence Yachts. Om duidelijk aan te geven voor wie het jacht bedoeld is: er is een champagnekoeler aan boord en het dak kan er 's avonds in de haven weer op. Plus overnachten aan boord is geen probleem, kwestie van het bed uitklappen.


De AM37 zat al twee jaar in de pijplijn en is Aston Martins poging om weer winstgevend te worden.

Foto: Aston Martin

De boot is te koop in twee versies. De 'langzaamste' bereikt 45 knopen en kost ongeveer 1,6 miljoen dollar, terwijl de premium-editie 50 knopen haalt en 2,1 miljoen dollar aantikt.

Foto: Aston Martin

Slechts 8 tot 12 boten gaat Aston Martin verkopen per jaar. De eerste heeft al een eigenaar gevonden en arriveert begin volgend jaar.

Foto: Aston Martin

De AM37 heeft een dashboard van koolvezelstof dat uiteraard geïnspireerd is op de auto's van hetzelfde merk. Ook: veel bruin leer in de cockpit, precies zoals in je DB9.

Foto: Aston Martin

Een tafel aan boord van de AM37 tover je 's avonds om tot een uitklapbaar bed.

Foto: Aston Martin

Als de zon aan de Cote d'Azur je te veel wordt, heeft deze powerboat airconditioning. Verder vind je een badkamer aan boord en een keuken met koelkast, magnetron en koffieapparaat.

Foto: Aston Martin

Ook een leuke knipoog naar auto's: de AM37 is een cabrio die je met een druk op de knop kan bedekken. Aan de achterzijde duik je vanaf een uitschuifbaar platform zo de zee in.

Foto: Aston Martin