Afgelopen zondag publiceerde businessschool INSEAD in samenwerking met uitzender Adecco en Tata Communications de “Global Talent Competiveness Index”, een jaarlijks rapport met daarin de landen die het meest concurrerend zijn op het gebied van het aantrekken, ontwikkelen en behouden van talent.

De landen die zich het hoogst classificeren onderscheiden zich door een onderwijssysteem dat afgestemd is op de vereisten van de arbeidsmarkt, en door een werkgelegenheidsbeleid waarin het accent ligt op flexibiliteit en sociale zekerheid, maar dat ook ruimte laat voor voldoende arbeidsmobiliteit en ondernemerschap.

De studie analyseerde 68 variabelen in 119 landen en 90 steden. Volgens de auteurs van de studie “domineren Europese landen het klassement van de index en staan 15 van hen in de top 25”.

Dit zijn de 9 meest concurrerende landen:


9. Nederland –  Nederland is de wereldkampioen talentontwikkeling dankzij een goed onderwijssysteem en de mogelijkheden tot een leven lang leren. Het land moet nog wel een slag maken bij het aantrekken van buitenlands talent.

Christian Fregnan


8. Het Verenigd Koninkrijk – Het Verenigd Koninkrijk is heel toegankelijk voor buitenlands talent en profiteert van een cultuur van ondernemerschap en innovatie. Op het gebied van gelijkheid moet het land nog wat meer vooruitgang boeken.

Mike Stezycki


7. Denemarken – Denemarken is een land waar je gemakkelijk zaken doet, met een flexibele arbeidsmarkt die voldoende sociale zekerheden kent. De rechten van werknemers zijn er goed ontwikkeld.


6. Finland – Finland heeft het beste onderwijssysteem ter wereld en weet zijn talenten helemaal in lijn met de behoeften van de arbeidsmarkt te ontwikkelen. Het land moet wel meer zijn best doen om buitenlands talent aan te trekken.

Tommaso Fornoni


5. Zweden – Zweden excelleert bij het behoud van talent, volgens de het onderzoek. Zweden vervult ook een voorbeeldfunctie bij de omgang met minderheden. Puntje van aandacht: een betere aansluiting op de arbeidsmarkt.

Shubhesh Aggarwal


4. Noorwegen – Noorwegen slaagt erin zijn talent te behouden dankzij een beschermend sociaal systeem en een zeer hoge levensstandaard. Als het land zich meer internationaal zou oriënteren, zou het hoger scoren op het criterium ‘internationale kennis’.


3. De Verenigde Staten – Dankzij een uitgebreid netwerk van wereldberoemde universiteiten kan de VS talent ontwikkelen, aantrekken en behouden. Het land scoort daardoor hoog op ‘internationale kennis’, maar zou het beter kunnen doen op het gebied van sociale mobiliteit en integratie.

Jose Moreno


2. Singapore – Singapore weet goed hoe het talent tot bloei moet laten komen. De stadstaat kan verbeterslagen maken op het gebied van innovatie en een betere bescherming van de rechtspositie van werknemers.

Annie Spratt


1. Zwitserland – Zwitserland scoort het sterkst bij het aantrekken en behouden van talent uit de hele wereld. Enige vlekje op het blazoen, volgens de studie van INSEAD: “Ondanks de koppositie in het klassement scoort Zwitserland niet erg hoog met betrekking tot de doorstroming van vrouwen in hoge functies.”

Samuel Zeller


Dit artikel verscheen eerder op Business Insider France