Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd, luidt het Nederlandse spreekwoord.

Een waarheid als een koe, want de kleine dingen in het leven maken het verschil – van het maken van een mooie foto tot een knuffel geven aan je dierbare.

Business Insider geeft zeven tips, waarmee je het dagelijkse leven gemakkelijker en lichter maakt.


1. Houd een dagboek bij

Bron: Ivan Gushchin/Strelka Institute/Flickr

Auteur en investeerder Tim Ferris raadt aan om een dagboek bij te houden en hij gebruikt daarvoor het boekje The Artist’s Way Morning Pages Journal van Julia Cameron.

Volgens Ferris is het schrijven belangrijker dan het uiteindelijke resultaat, omdat het angsten en piekergedachten helpt te kanaliseren. Ook de Five Minute Journal wordt genoemd als methode.


2. Maak een praatje met een andere forens

Bron: Thomson Reuters

Psychologisch onderzoek uit 2014 laat zien dat forensen doorgaans gelukkiger zijn zodra ze met een andere forens een kort gesprekje aangaan. Forensen zeggen overigens zelf zich daarin niet helemaal te herkennen: een praatje leidt ze af van hun eigen activiteiten…

3. Maak één mooie foto op weg naar je werk

Bron: Leo Hidalgo/Flickr

Google-topman Mo Gawdat geeft leiding aan de de broedplaats voor ruimtetechnologie van moederbedrijf Alphabet en is auteur van het boek Solve for Happy. Gawdat legt elke werkdag, voordat hij aan de slag gaat, iets moois vast met zijn camera. Met deze meditatieve handeling kan hij zijn dagelijkse gedachten even opzij zetten.


4. Zet wat leuks in je agenda

Bron: Tech Hub/Flickr

Geluk geforceerd afdwingen werkt meestal niet, maar tijd vrijmaken voor leuke dingen maakt je gelukkiger, blijkt een studie uit het vakblad Emotion.

Focus op activiteiten die je gelukkig maken, adviseert onderzoekster Lahnna I. Catalino in het vakblad Scientific American.


5. Eén activiteit voor de avond

Bron: Peter Bernik/Shutterstock

Iedereen herkent het wel: je komt vermoeid thuis en je wilt heel de avond lui op de bank gaan liggen. Misschien leuk voor een avondje, maar je wordt er uiteindelijk niet gelukkig van, aldus productiviteitsexpert Laura Vanderkam.

Zij adviseert één (simpele) praktische activiteit per avond in te plannen zoals het maken van een wandeling, sporten of het lezen van een boek. Daarmee gebruik je je tijd effectief, wat tot tevredenheid en gelukt leidt.


6. Besteed een klusje uit

Bron: frantic00/Shutterstock

Volgens een cross-culturele studie, gepubliceerd in de Amerikaanse Proceedings of the National Academy of Sciences, zijn mensen die geld uitgeven gelukkiger dan mensen die dat nalaten.

Advies: besteed de schoonmaak uit en laat de boodschappen thuis bezorgen. Opvallend is dat weinigen het verband zien tussen geld uitgeven en het besparen van (kostbare) tijd.


7. Schrijf 3 dingen op die goed gingen

Bron: Strelka Institute for Media, Architecture and Design/Flickr

De ‘drie goede dingen’-methode is ontwikkeld door psycholoog Martin Seligman en zijn collega’s. Het Greater Good Science Center van UC Berkeley omschrijft de methode als volgt: schrijf op welke drie dingen er deze dag goed zijn gegaan.
Werk hierbij van klein (het wegbrengen van de vuilniszak) tot groot (promotie op de zaak) en omschrijf het zo gedetailleerd mogelijk. Wat blijkt? Mensen die dit consequent doen, voelen zich gelukkiger en minder zwaarmoedig.