Premium content ophalen

De hype rond cryptomunten heeft ervoor gezorgd dat er inmiddels meer dan 1.000 varianten zijn. Hoe hou je nog uit elkaar wat eendagsvliegen zijn en welke digitale munten mogelijk echt kans van slagen hebben?

Cryptomunten maken gebruik van de computernetwerken die buiten overheden om worden beheerd. Met behulp van de zogenoemde blockchaintechnologie worden digitale registers bijgehouden met de transacties van digitale valuta.

De bekendste cryptomunt is bitcoin. Kijk je naar de marktwaarde van cryptomunten dan neemt de top vijf het gros van de markt voor zijn rekening. Naast bitcoin zijn dat ethereum, bitcoin cash (het afgesplitste broertje van bitcoin), Ripple en Litecoin.

Alleen gaat het hierbij wel om dagkoersen. Welke digitale munten op de lange termijn echt succesvol worden, valt lastig te zeggen.

The Huffington Post vroeg onlangs aan tien professionele beleggers en blockchainexperts wat hun top 3 van cryptomunten is. Daar kwamen in totaal dus dertig aanbevelingen uit. Uit de onderstaande rangschikking blijkt dat de overlap relatief gering is.

In totaal noemden de tien experts vierentwintig verschillende cryptomunten - en slechts zes daarvan werden door meer dan één analist genoemd, met twee aanbevelingen  - dit op een theoretisch maximale score van 10 aanbevelingen per cryptomunt.

De meningen zijn dus ook onder experts nog sterk verdeeld, wat ook iets zegt over de onvolwassenheid van de cryptomarkt. Opvallend is bijvoorbeeld dat de huidige nummer twee op de cryptomarkt, ethereum, slechts door één expert wordt genoemd als digimunt van de toekomst.

We nemen de top zes kort door (met de motivatie die fans geven tegenover The Huffington Post):

  • Bitcoin: "Dit is de oorspronkelijke blockchain die ontworpen was en is als een vorm van geld." (Brad Mills, Fund Strategist Alphabit)
  • Ripple: "Internationale betalingen nemen een tijdsbeslag van dagen en er worden hoge commissies voor gerekend. XRP (Ripple, red) kan 'waarde' - lees: geld - binnen enkele seconden overal ter wereld verplaatsen, en het kost maar een paar cent." (Logan Kugler, Managing Partner bij General Crypto)
  • Litcoin: "De code lijkt zo veel op die van bitcoin, dat Litecoin kan profiteren van de verbeteringen van het netwerk van bitcoinontwikkelaars." (Spencer Bogart, directeur en hoofd onderzoek van Blockchain Capital)
  • Monero: "Ik zie XMR (Monero, red) erg populair worden bij gebruikers die volledig anoniem transacties willen doen." (Logan Kugler, Managing Partner bij General Crypto)
  • Decred: "Decred gaat binnenkort gebruikmaken van het Lightning Network. Je kunt dan vrijwel kosteloos zeer kleine transacties doen." (Romano, handelaar in cryptocurrency en hoofdontwikkelaar van Viacoin)
  • Ubiq: "Als de ethereum-rage voorbij is en het vertrouwen in dat platform verdwijnt, zal het veilige en foutloze netwerk van Ubiq een werkbaar alternatief bieden voor slimme contracten." (notsofast, een gerespecteeerde handelaar in cryptomunten op Twitter).

LEES OOK: Op je zolder rijk worden als miner van bitcoin? Vergeet het, want 70% gaat naar China

Premium content ophalen