Het techbedrijf Amazon heeft altijd veel vacatures openstaan.

Kansen genoeg dus, maar voordat je bij het bedrijf kunt gaan werken, moet je aan drie strenge eisen voldoen. En die komen van CEO Jeff Bezos zelf.

Althans, hij schreef ze in 1998 op in een brief aan zijn aandeelhouders en werknemers. Hij schrijft dat hij altijd kritisch is geweest bij het aannemen van nieuwe mensen, en dat dat volgens hem de grootste reden is voor het succes van Amazon. “We hebben nu een team van 2.100 slimme, hardwerkende mensen die hun klanten op de eerste plek zetten.”

“De lat hoog leggen voor werknemers is en blijft de belangrijkste voorwaarde voor ons succes.”

Volgens Bezos moet je jezelf altijd drie vragen stellen bij het aannemen van een nieuwe collega. We hebben ze op een rij gezet:


1. "Zou je deze persoon kunnen bewonderen?"

Foto: Sebastiaan ter Burg/Flickr

Bezos schrijft dat "het leven te kort is" om niet samen te werken met collega's die je niet bewondert.

"Ik heb zelf altijd geprobeerd om alleen samen te werken met mensen die ik bewonder, en ik moedig jullie aan om hetzelfde te doen. Van die mensen kun je leren, of je kunt ze als je voorbeeld gebruiken." Hij moedigt zijn werknemers aan om potentiële nieuwe collega's te vergelijken met mensen die ze in het dagelijks leven bewonderen.

Voordat Bezos Amazon oprichtte, werkte hij bij de startup Fitel, de bank Bankers Trust en het hedgefonds D.E. Shaw & Co. Het schijnt dat zijn strategie om mensen aan te nemen bij het hedgefonds vandaan komt.


2. "Zorgt deze persoon ervoor dat het team efficiënter gaat werken?"

Foto: Rawpixel.com/Shutterstock

Het is wel duidelijk dat Bezos niet wil dat er mensen voor hem werken die simpelweg niet goed genoeg zijn.

"We willen de lat continu hoger leggen", schrijft hij. "Ik wil dat mensen zich voorstellen hoe ons bedrijf er over vijf jaar uitziet. Tegen die tijd zou iedereen moeten denken: 'De lat ligt hier zo hoog - man, ik ben echt blij dat ik hier al wat langer werk'."

Vijf jaar nadat hij die woorden op papier zette, maakte het bedrijf volgens The New York Times voor het eerst vier kwartalen achter elkaar winst.


3. "Waar blinkt deze persoon in uit?"

Foto: WOCinTech Chat/Flickr

Bezos is - op z'n zachtst gezegd - een vrij uniek persoon. Zo houdt hij er bijvoorbeeld vreemde eetgewoontes op na, hij heeft weleens octopus als ontbijt besteld.

In de brief schrijft hij, dat hij het liefst met andere unieke mensen werkt. Hij wil mensen aannemen met "unieke vaardigheden, interesses en perspectieven die de werkvloer voor iedereen verrijken". Het maakt niet uit of dat iets te maken heeft met hun baan.

Zo noemt hij in de brief een medewerker van Amazon die ooit de National Spelling Bee won, een soort Groot Dictee voor kinderen. Waarschijnlijk was dat Barrie Trinkle: zij won de wedstrijd in 1973 en werkte tussen 1996 en 2001 voor Amazon.

"Ik gok dat ze er niet beter van wordt in haar werk. Maar het is wel leuk om af en toe een uitdaging naar haar te schreeuwen terwijl je aan het werk bent: 'consciëntieus!'", schrijft Bezos.