De Nederlandse economie groeit waarschijnlijk niet alleen dit jaar, maar ook volgend jaar harder dan 3 procent. Met die voorspelling is De Nederlandsche Bank (DNB) gekomen.

Het gaat om de sterkste groei in tien jaar. In 2017 laat de groei volgens DNB een piek van 3,3 procent zien. De raming voor komend jaar ligt op 3,1 procent en in 2019 zwakt dat dan iets af naar een plus van 2,3 procent.

Export, consument en overheid jagen groei aan

“We gaan van economisch herstel naar economische expansie”, constateert DNB-directeur Job Swank. Het is niet meer alleen de aantrekkende wereldhandel die Nederland vooruit helpt. Vooral een sterk toenemende binnenlandse consumptie zorgt ervoor dat de opleving van de economie volgend jaar nauwelijks aan kracht inboet.

De overheid doet daar volgens Swank “nog een schepje bovenop” met de in het regeerakkoord aangekondigde extra uitgaven. Verder gaat het goed met de werkgelegenheid. De werkloosheid daalt waarschijnlijk van 4,9 procent dit jaar naar 3,5 procent in 2019.

“Zie ik dan helemaal geen wolkjes aan de lucht?”, vraagt Swank zich af. Dan is zijn antwoord ‘nee’. “Dit blijft toch ook wel een beetje groei die is gekocht door het ruime monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Daar gaat natuurlijk een keer verandering in komen.”

Groei leunt sterk op huizenmarkt

Ook vindt Swank dat de groei nog wel voor een erg groot deel wordt gedragen door het aantrekken van de woningmarkt. Dat zou best wat minder mogen, stelt hij. DNB ziet daarnaast nog ruimte voor extra loonstijging in sectoren als de horeca en de handel.

De inflatie blijft voorlopig waarschijnlijk nog wat gematigd. Pas in 2019 neemt de jaarlijkse prijsstijging scherp toe naar 2,3 procent. Maar dit komt dan vooral door geplande verhogingen van de energiebelastingen en het lage btw-tarief. Van buitenaf is het grootste risicopunt nog altijd een eventuele 'harde' brexit, die Nederland groei kan kosten.

De centrale bank is met al deze voorspellingen duidelijk optimistischer dan bij de vorige prognose in juni.

Ook vergeleken met de ramingen die ABN AMRO, ING en Rabobank recentelijk publiceerden springt die van DNB eruit. Zij voorzagen nog geen plus van meer dan 3 procent voor 2018, hun voorspellingen zitten er net onder. Het Centraal Planbureau (CPB) publiceert zijn decemberraming later deze week.