Als laatste van zes banken gaat ook Deutsche Bank mee in het plan voor een uniforme compensatieregeling van MKB-bedrijven die zogenoemde renteswaps hebben gekocht.

Dat blijkt uit een verklaring van Deutsche Bank, die donderdag op de Nederlandse website is geplaatst.

“Deutsche Bank doet mee met het herstelkader van de commissie. Dit betekent dat Deutsche Bank alle aspecten van het voorgestelde herstelkader zal overnemen indien dat resulteert in een additionele (netto) vergoeding voor klanten. Dat is in het voordeel van onze klanten. Klanten zullen dus een additionele vergoeding ontvangen indien zij beter af zijn met het herstelkader van de commissie”, aldus Deutsche Bank.

Rabobank eerder overstag

Rabobank kondigde op 7 juli aan ook mee te werken aan voorgestelde compensatie voor ondernemers met rentederivaten. Daarvoor treft de bank een extra voorziening van 500 miljoen euro.

Begin juli gaf de bank nog aan zich te beraden op de door een onafhankelijke commissie voorgestelde compensatieregeling.

Compensatieregeling renteswaps

ING, ABN AMRO, SNS en Van Lanschot lieten begin juli al wel direct weten in te stemmen met de voorstellen. Die maken het voor klanten die de afgelopen jaren ongeschikte rentederivaten kochten makkelijker om compensatie te krijgen.

Rentederivaten zijn bedoeld om ondernemers te beschermen tegen een stijging van de rente. De afgelopen jaren ging de rente echter sterk omlaag, waardoor ondernemers met hoge kosten werden geconfronteerd.

De compensatieregeling heeft betrekking op ongeveer 9000 zakelijke klanten van Rabobank, die samen circa 11.000 derivatencontracten hebben. De afwikkeling van alle zaken duurt naar verwachting nog ongeveer een jaar.

Forse strop banken

Rabobank is goed voor het grootste deel van de derivatencontracten en moet daarom het meeste geld uittrekken voor de compensatie. In totaal heeft Rabo hiervoor nu 700 miljoen euro gereserveerd.

ABN Amro meldde een reservering van in totaal bijna een half miljard euro, bij ING komt de tegenvaller uit op circa 250 miljoen euro.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en toezichthouder AFM lieten weten tevreden te zijn met de deelname van Rabobank aan de compensatieregeling.

Banken zijn "zeker meer dan 1 miljard euro'' kwijt aan de compensatieregeling, schatte de commissie van experts die de regeling heeft bedacht. De exacte omvang van de vergoedingen is volgens de commissie nog niet aan te geven. Dat kan per gedupeerde mkb-ondernemer namelijk nogal verschillen.

Er is een coulanceregeling met vergoeding tot 100 duizend euro voor de simpele gevallen, maar er zullen ook MKB'ers zijn die meer dan een miljoen tegemoet kunnen zien.

Bron:  Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl