Het aandeel Deutsche Bank ging vrijdag bij de opening van de handel opnieuw stevig omlaag. De zorgen om de grootste bank van Duitsland zijn weer opgelaaid, onder meer door berichten over hedgefondsen die hun posities bij het concern zouden afbouwen.

Deutsche Bank zag in het eerste halfuur van de handel in Frankfurt circa 8 procent van zijn beurswaarde verdampen. Daarmee zakte de bank naar een nieuw historisch dieptepunt, na eerdere diepterecords in de afgelopen week.

(Volg de koers van Deutsche Bank realtime op finanzen.nl.)

deutsche-bank

Andere financiële instellingen gingen mee omlaag. Aegon (min 3,5 procent), ABN Amro (min 2,7 procent) en NN Group (min 2,4 procent) waren forse dalers in de AEX. ING, dat een grote reorganisatie voor zou bereiden waar duizenden banen verloren gaan, noteerde een verlies van 3,5 procent.

De AEX-index in Amsterdam noteerde kort na aanvang 1,6 procent lager op 444,48 punten. De MidKap verloor 1,1 procent tot 645,15 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt zakten tussen de 1,3 procent en 1,8 procent.

Ook elders in Europa waren financiële fondsen in mineur. Het Duitse Commerzbank verloor meer dan 7 procent en verzekeraar Allianz zakte 3,3 procent. BNP Paribas en Société Générale verloren in Parijs tot 4,3 procent. Royal Bank of Scotland en Barclays speelden in Londen tot 4,2 procent kwijt. UBS in Zwitserland zakte 3,5 procent.

Miljardenboete

Deutsche Bank is een van de belangrijkste banken ter wereld, maar staat zwaar onder druk door dreigende miljardenboetes en een reeks onopgeloste problemen uit het verleden. De zorgen over de kapitaalpositie van de bank namen afgelopen weken sterk toe, nadat Amerikaanse autoriteiten een boete van 14 miljard dollar voorstelden om verdere vervolging voor misstanden rond de verkoop van hypotheken in de VS af te kopen.

De bank wees die schikking af, maar zal naar verwachting toch stevig in de buidel moeten tasten. Daarnaast lopen er nog onderzoeken naar onder meer manipulatie van wisselkoersen en grondstofprijzen door de bank, die zijn buffers toch al moet versterken om aan strengere eisen te kunnen voldoen.

Als spil in de internationale financiële sector kan Deutsche Bank vele banken met zich mee trekken bij een eventuele val. De zorgen om de bank raakten de aandelenkoersen van andere Europese banken vrijdag dan ook hard. Mede door de stevige koersverliezen in de financiële sector stonden de Europese beursgraadmeters op de laatste dag van september flink in het rood.

Geen reden voor speculaties

Volgens topman John Cryan voldoet Deutsche bank aan alle kapitaaleisen en ligt de bank op koers om zijn plannen uit te voeren. Er is dan ook geen reden voor speculaties over de toekomst van de bank, aldus Cryan vrijdag in een boodschap aan zijn personeel.

Cryan meent dat er krachten in de markt zijn die het vertrouwen in Deutsche Bank willen ondermijnen. Hij wees daarbij onder meer op de berichten dat tien hedgefondsen hun posities bij Deutsche Bank hebben verkleind. Dat is slechts een klein deel van de ruim achthonderd hedgefondsen waarmee de bank zaken doet, maar genoeg om onrust in de markt te veroorzaken.

De balans van de bank is nu echter sterker dan op enig moment in de afgelopen twintig jaar, benadrukte Cryan in zijn brief aan het personeel. Geruchten over de positie van de bank missen volgens hem dan ook elke basis. Ook de zorgen die zijn ontstaan rond de megaboete die het concern in de VS boven het hoofd hangt, rechtvaardigen volgens Cryan niet de scherpe val van de beurswaarde van Deutsche Bank in de afgelopen weken.

LEES OOK: 4 opties wat te doen met Deutsche Bank – en waarom ze geen van alle werken