De man van twee miljard, Marcel de Vries, verschijnt maandagmiddag voor de parlementaire commissie die misstanden bij woningcorporaties onderzoekt. Zijn transacties leverden Vestia een kolossaal verlies op.

Wel de lusten, niet de lasten. Met die gedachte speculeerde de kasbeheerder van woningbouwcorporatie Vestia in de jaren vóór 2012 met rentecontracten, waarmee Vestia extra goedkoop kon lenen. Tenminste, zolang de rente niet extreem laag zou worden.

Toen bleek dat Marcel de Vries verkeerd had gegokt, liep de rekening voor de grootste woningcorporatie van Nederland op tot bijna twee miljard euro. De Vries is hiermee, samen met voormalig Vestia-directeur Erik Staal, de voornaamste schakel in de bijna-ondergang van de woningcorporatie

Financieel brein Vestia voor commissie

Maandagmiddag getuigt De Vries voor de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties. Intussen verdenkt Justitie de voormalige treasurer van meer dan onvoorzichtig handelen. Op zijn villa in Hazerswoude en uitgebreide wijnvoorraad is beslag gelegd vanwege mogelijke fraude.

Belangrijke kwestie in de ontrafeling van het Vestia-schandaal is de vraag in hoeverre De Vries op eigen houtje opereerde. Hij kocht de risicovolle financiële producten aan via een tussen persoon, Arjan Greeven.

Topman Staal geschokt over De Vries

Oud-topman Staal van woningstichting Vestia was naar eigen zeggen geschokt toen De Vries begin 2012 werd aangehouden op verdenking van fraude, zo liet hij de commissie afgelopen donderdag weten.

De mannen hadden altijd samenwerkt op een manier die ,,gebaseerd was op vertrouwen en loyaliteit'', aldus Staal.

Vestia balanceerde enige tijd op de rand van de afgrond als gevolg van de risicovolle financiële avonturen. De aankoop van de derivaten had officieel plaats onder leiding van Staal, maar werd gedaan door De Vries. Die lijkt de vrije hand te hebben gehad, terwijl Staal alles tekende nadat een 'back office' de boel had gecontroleerd.

Tussenpersoon: miljoenen verdeeld

Tussenpersoon Greeven, die als schakel diende tussen De Vries en banken bij het afsluiten van de speculatieve contracten, gaf maandagochtend tegenover de enquêtecommissie aan dat hij niet vond dat hij De Vries heeft omgekocht "omdat hij om het geld vroeg.''

Greeven werkte nauw samen met kasbeheerder van Vestia. Die kreeg 10 miljoen euro van de 20 miljoen die Greeven ontving van de banken als beloning omdat hij Vestia onder meer derivaten liet kopen, risicovolle financiële producten.

Greeven erkende wel erachter te zijn gekomen dat het officieel om ,,niet-ambtelijke omkoping'' gaat. Hij stapte zelf naar het Openbaar Ministerie omdat hij ontdekt had dat hij zich schuldig had gemaakt aan fraude.

Hij heeft echter volgens eigen zeggen ,,niet geadviseerd, maar geïnformeerd''. Uiteindelijk ging Vestia voor 2 miljard de mist in met haar derivaten. ,,Achteraf denk ik dat we allemaal te weinig kennis hebben gehad van derivaten, behalve de banken'', aldus Greeven.

Banken hebben grof verdiend aan Vestia

Hij schat dat de banken minstens een half miljard aan Vestia hebben verdiend. Zelf dacht hij dat het een ,,prachtig product'' was en meende ,,oprecht'' dat hij ,,het goed deed voor Vestia''.

Banken organiseerden volgens Greeven interessante uitstapjes voor de contacten in de corporatiewereld: naar de tennistoernooien op Wimbledon en Roland Garros bijvoorbeeld.

Greeven, tegen wie een strafzaak wegens fraude loopt, denkt niet dat hij ,,veel zal overhouden, na dit verhaal''. Mocht hij worden vrijgesproken en zijn verdiensten eventueel behouden, dan sluit hij niet uit dat hij het geld aan Vestia geeft, zei hij desgevraagd.

Hij is blij dat hij open kaart heeft gespeeld, aldus Greeven. Anderen heeft hij tijdens de verhoren door de enquêtecommissie ,,zien draaien, ze willen hun hachje redden''. Hij is blij dat hij dat niet hoeft te doen.

Bron: ANP/Z24

Lees ook

Vestia's Erik Staal: derivaten waren klein deel van mijn pakket

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl