De gemiddelde huizenprijs was bijna 4 procent hoger in het derde kwartaal van dit jaar, vergeleken met een jaar eerder. Maar dat zegt niet veel over verschillen tussen regio’s en steden. Wat doet de huizenprijs bij jou in de buurt?

De gemiddelde huizenprijs lag in het derde kwartaal van 2014 zo’n 3,9 procent hoger, vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder, zo maakte makelaarsclub NVM donderdag bekend.

Zie ook het artikel: Huizenprijs hoger, maar ‘zomerkwartaal’ rustiger dan eerste helft 2014.

Tegelijk waren er wel duidelijke verschillen tussen verschillende type woningen. De prijs van vrijstaande woningen lag gemiddeld 2,2 procent hoger, vergeleken met het derde kwartaal van 2013; tussenwoningen zijn gemiddeld 2,5 procent duurder geworden.

De grootste stijgingen waren te zien bij hoekwoningen en appartementen, waarvan de prijzen respectievelijk 5,1 en 5,8 procent hoger lagen.

Huizenprijzen: verschillen per regio

Naast het soort woning is vooral ook de locatie doorslaggevend op de huizenmarkt. De NVM signaleert wat dit betreft grote regionale verschillen, vooral tussen stad en platteland. “We merken dat vooral de grote steden aantrekken, en dat de landelijke gebieden daarbij achterblijven”, aldus NVM-voorzitter Ger Hukker donderdag.

Z24 brengt elk kwartaal in de regionale verschillen visueel in beeld. Op de onderstaande kaart kun je zien wat huizenprijzen bij jou in de buurt doen.

Randstad versus platteland

Uit de onderliggende cijfers blijkt dat de grote steden in de Randstad in de lift zitten, als je de cijfers in het derde kwartaal van dit jaar vergelijkt, ten opzichte van een jaar eerder.

Amsterdam noteerde in het derde kwartaal een gemiddelde prijsstijging van 6,1 procent. Opvallend is wel dat tussenwoningen in Amsterdam een min van 4,1 procent noteerden in het derde kwartaal, terwijl appartementen gemiddeld 7,4 procent duurder werden.

Utrecht laat op alle fronten stijgingen zien. Een gemiddelde plus van 9 procent, waarbij appartementen gemiddeld 10,8 procent duurder zijn geworden en tussenwoningen 7,8 procent.

Rotterdam en Den Haag doen het iets rustiger aan met gemiddelde prijssstijgen van respectievelijk 5,1 procent en 4,8 procent. Ook in deze steden werden zowel appartementen als tussenwoningen door de bank genomen duurder.

Plattelandsregio's waar nog minnen zijn op te tekenen in het derde kwartaal waren bijvoorbeeld de regio Slochteren, waar huizenprijzen gemiddeld 3,4 procent daalden in het derde kwartaal, de Kop van Noord-Holland (min 4,4 procent) en de regio Nijmegen (min 0,8 procent).

In grotere steden buiten de Randstad gaat het veelal wel beter. Zo boekte Groningen een gemiddelde plus van  2,6 procent en Tilburg zat op een plus 4,4 procent in het derde kwartaal van dit jaar.

Lees ook

Hoge huizenprijzen: Londen bouwt publieke wc's om tot hippe café's

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl