PVV-leider Geert Wilders is boos over het plan van DENK om met nepadvertenties in Wilders’ naam de ideeën van de PVV aan de kaak te stellen.

De nooit uitgevoerde plannen, die het radioprogramma De Nieuws BV woensdag onthulde, zijn volgens Wilders “ronduit smerig”.

DENK wilde in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar adverteren met de leus: ‘Na 15 maart gaan we Nederland zuiveren’ onder een beeltenis van Wilders, meldt De Nieuws BV.

Campagneleider Farid Azarkan, de huidige fractievoorzitter van DENK in de Kamer, geeft in het NPO Radio 1-programma toe dat dat plan is besproken. Maar hij wijst erop dat het nooit is uitgevoerd. “De bedoeling was om te laten zien dat Wilders steeds verder gaat. Uiteindelijk hebben we gezegd: het gaat te ver.”

De woorden van Azarkan zijn stiekem opgenomen. Volgens De Nieuws BV kwam DENK naderhand terug van Azarkans uitspraken en wilde de partij die geheimhouden. De Nieuws BV zegt naast de uitlatingen van Azarkan “verschillende interviews, documenten, bankafschriften en communicatieverkeer” in handen te hebben die het verhaal ondersteunen.

Beelden online gezet door DENK

DENK dreigde al voor de radio-uitzending aangifte te doen tegen de verslaggevers van De Nieuws BV, omdat die zelf valse aantijgingen zouden verspreiden.

De partij zette dinsdag opnamen online waarin de reclameman die De Nieuws BV over het plan zou hebben verteld, stelt dat dat verhaal niet waar is. Omdat deze Eduard Nandelall de enige bron van de beschuldigingen zou zijn, zijn die daarmee volgens DENK onderuitgehaald.

Lees ook op Business Insider

Een testadvertentie voor de nepnieuwscampagne heeft volgens De Nieuws BV wel het internet gehaald. Die had dezelfde leus, maar een andere afbeelding. Wie erop klikte, kwam op de PVV-website terecht.

Wilders stelt dat DENK strafbaar was geweest als het plan was doorgezet. “Wat een tuig”, twittert hij.

LEES OOK: Waarom lijsttrekkers altijd een blauw pak dragen