- Het omstreden pensioenplan van NSC om belangrijke wijzigingen aan te brengen in de nieuwe pensioenwet, heeft geen meerderheid gehaald in de Tweede Kamer.
- De driemansfractie van DENK had een beslissende rol in de stemming en stemde tegen. Uiteindelijk waren er 73 stemmen tegen, en 72 voor.
- Het NSC-voorstel stuitte op brede kritiek en verdeelde de Tweede Kamer tot op het bot
- Lees ook: Hoe veilig is je pensioen straks in nieuw stelsel?
De stemming over het pensioenplan van Nieuw Sociaal Contract eindigde met 73 stemmen tegen en 72 voor. Het plan is daarmee verworpen. Het voorstel van NSC samen met PVV, BBB en SP regelt dat pensioendeelnemers inspraak krijgen over de overgang naar het nieuwe stelsel. De steun van Partij voor de Dieren en Forum voor Democratie was niet genoeg om een meerderheid te halen.
Het wetsvoorstel waar het pensioenplan aan was verbonden, dat regelt dat pensioenfondsen een jaar extra krijgen om de overgang naar het nieuwe stelsel te regelen, is wel aangenomen.
Eerder vandaag werd al bekend dat de driemansfractie van DENK tegen het voorstel van NSC-Kamerlid Agnes Joseph zou stemmen. De verwachting was dat het voorstel daarmee 75 stemmen voor en 75 stemmen tegen zou halen, waarop opnieuw gestemd zou moeten worden. Nu blijkt dus dat van gelijkspel geen sprake was.
Nieuwe pensioenwet is al in volle gang
In januari werd bekend dat NSC wilde morrelen aan de Wet toekomst pensioenen, die na jarenlange voorbereiding in juli 2023 van kracht is gegaan en waarvan de invoering in volle gang is. De wet moet voorzien in een ingrijpende herziening van het pensioenstel. Een groot verschil met het huidige stelsel is dat in het nieuwe systeem geen belofte meer wordt gedaan over de toekomstige pensioenuitkering.
NSC, PVV, BBB en de SP wilden dat werkenden en pensioengerechtigden zich hier alsnog over konden uitspreken. In het voorstel konden deelnemers stemmen of ze wilden dat hun pensioenfonds overstapt naar het nieuwe stelsel of niet - wat zou betekenen dat er twee stelsels naast elkaar zouden bestaan.
Het plan stuitte op brede kritiek, van zowel werkgevers- als werknemersvakbonden, pensioenfondsen, coalitiegenoot VVD en NSC's eigen minister van Sociale Zaken Eddy van Hijum. Ze stelden onder meer dat de overgang inmiddels is ingezet en dat een aantal pensioenfondsen al is 'ingevaren', wat betekent dat deelnemers al pensioen opbouwen volgens de nieuwe afspraken en dat bestaande pensioenaanspraken en rechten worden omgezet naar het nieuwe systeem.
Wijzigingsplan pensioen stuit op brede kritiek
Ook de Raad van State (RvS) maakte in haar advies gehakt van het wijzigingsvoorstel, onder meer omdat het collectieve karakter van het pensioenstelsel zou worden ondermijnd en deelnemers mogelijk hun pensioenperspectief zouden zien verslechteren. Ook stelde het adviesorgaan dat het wijzigingsvoorstel in grote mate de overgang naar het nieuwe stelsel zou verstoren, wat tot vertraging zou leiden.
De overgang naar het nieuwe pensioenstelsel moest aanvankelijk uiterlijk op 1 janauri 2027 zijn afgerond, maar de Tweede Kamer heeft het voorstel om de transitie met een jaar te verlengen naar 1 januari 2028 aangenomen. Voor die wet stemden SP, GroenLinks-PvdA, Partij voor de Dieren, DENK, Volt, D66, ChristenUnie, SGP, CDA, VVD en JA21.
Voorafgaand aan de stemming liet NSC-fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven weten tegen het verlengingsvoorstel te stemmen, als hun wijzigingsplan geen Tweede Kamermeerderheid zou halen. Ook BBB gaf aan een verlenging niet te steunen als het wijzigingsvoorspel niet zou worden aangenomen.