In Hannover zijn zaterdag, een dag voor het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama, tienduizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen het vrijhandelsakkoord TTIP. Een colonne van ongeveer 35 tractoren reed voor de stoet betogers uit.

Met TTIP willen de EU en de Verenigde Staten de grootste vrijhandelszone ter wereld creëren, met 800 miljoen mensen.

Milieubeschermers, consumentenbonden en derdewereldorganisaties hadden een oproep gedaan voor de demonstratie. Zij vinden het akkoord gevaarlijk voor de ecologische en sociale maatstaven. De politie schatte dat er 35.000 mensen op de been waren. De organisatie sprak van 90.000.

Protest in Nederland

Eerder deze week werd er in Nederland door acht boerenorganisaties, vakbond FNV-Agrarisch Groen en Milieudefensie geprotesteerd tegen TTIP. In een manifest riepen zij de Nederlandse politiek op de onderhandelingen over TTIP te stoppen om oneerlijke concurrentie voor boeren te voorkomen en ons voedsel veilig en gezond te houden.

Het verdrag komt aanstaande dinsdag aan de orde in de Tweede Kamer. Voorafgaand aan dat overleg gaat de nieuwe coalitie van boeren en Milieudefensie actievoeren in Den Haag, onder het motto ‘Houd de boerderij TTIP-vrij’.

Standaarden dierenwelzijn

De organisaties zijn tegen TTIP omdat de Verenigde Staten vrijwel geen standaarden kennen voor dierenwelzijn en lagere standaarden voor het milieu, het gebruik van hormonen en pesticiden en de arbeidsomstandigheden. Ze kunnen daardoor goedkoper produceren dan de EU.

Door de grenzen te openen voor dergelijke goedkope Amerikaanse producten wordt de Nederlandse markt volgens de organisaties overspoeld met voedingsmiddelen die in Nederland niet mogen worden geproduceerd. Dat zal Europese boeren omzet kosten en de Amerikaanse landbouw export opleveren, blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Landbouw.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl