Zijn autoritaire regimes beter in staat om een economie snel te laten groeien? Wie de ontwikkeling van China bekijkt in de afgelopen decennia zou denken van wel.

Toch gaat dit in zijn algemeenheid niet op, stelt econoom Daron Acemoglu van de prestigieuze universiteit MIT in de Verenigde Staten.

In een video-interview met discussieplatform Me Judice stelt Acemoglu dat langetermijnstudies in 150 landen laten zien, dat de overgang van een autoritair naar een democratisch regime in de daarop volgende 20 jaar tot behoorlijk wat extra economische groei leidt.

Volgens Acemoglu kampen zowel de Verenigde Staten als Europa momenteel met problemen op het gebied van democratie, die populistische bewegingen de wind in de zeilen geven.

In de Verenigde Staten heeft de jarenlange politieke patstelling tussen de twee dominante partijen ertoe geleid dat veel burgers zich niet meer gehoord voelen; in Europa speelt het probleem dat burgers de indruk hebben dat besluitvorming die op Europees niveau plaatsvindt, onvoldoende legitimiteit heeft op nationaal niveau.

Zie het video-interview van Me Judice met Daron Acemoglu.

LEES OOK  Waarom Trump won